Bieden met of zonder voorbehoud van financiering?

Bieden met of zonder voorbehoud van financiering?

Dinsdag 26 november 2019

Bieden met of zonder voorbehoud van financiering bij aankoop woning?

Heb je een mooie woning gevonden en wil je een bod uitbrengen? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige, want de concurrentie is op dit moment groot. Je wilt daarom een zo aantrekkelijk mogelijk bod doen voor de verkopende partij. Sommige kopers kiezen er daarom voor een bod te doen zonder voorbehoud van financiering en voorbehoud van de bouwkundige keuring. Is dat verstandig?

Wat is voorbehoud van financiering precies?

Bij het kopen van een woning is het gebruikelijk om dit onder voorbehoud van financiering te doen. Dit betekent dat als het de koper niet lukt om een geldlening aan te gaan, hij binnen een bepaalde periode de koop zonder kosten ongedaan kan maken. Anders gezegd: als de hypotheek niet rondkomt, zit je niet aan de aankoop van de woning vast.

Hoge boete als financiering niet rond komt en er is geen voorbehoud

Door de krapte op de woningmarkt zien consumenten steeds vaker af van het voorbehoud van financiering. Dat vinden de adviseurs van Freek een zorgelijke ontwikkeling. Als de koper dan de financiering niet rond krijgt, moet hij de verkoper een hoge boete betalen. Dit is vrijwel altijd 10 procent van de afgesproken koopsom.

Bouwkundige keuring

Een ander voorbehoud is dat van de bouwtechnische keuring. Dit is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Door deze keuring krijg je als koper een beeld van de bouwkundige staat van de woning. Je krijgt ook inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. De kosten worden uitgesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Recent onderzoek liet zien dat de bouwkundige keuring slechts in 26% van de gevallen wordt uitgevoerd. Zonder deze keuring loop je het risico dat er aanzienlijke en onvoorziene kosten voor reparatie gemaakt moeten worden.

Advies van Freek Hypotheek over voorbehoud van financiering

Het advies van Freek is om te bieden met voorbehoud van financiering. Slechts in enkele uitzonderingsgevallen is dit echt niet nodig. Kom vooraf langs bij Freek zodat je al een idee hebt van wat mogelijk is. Als je dan bij het uitbrengen van je bod aangeeft dat je een professioneel en onafhankelijk hypotheekadviseur hebt ingeschakeld, weet de verkopende partij ook direct dat je serieus bent en dat de inschatting is dat de financiering haalbaar is.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Deze blog is geschreven door Ton Schäffers, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn. Wil je een afspraak met hem maken? Dat kan via dit formulier.