Bedrijfsruimte beveiligen tegen inbraak

Bedrijfsruimte beveiligen tegen inbraak

Dinsdag 2 juni 2020

Bedrijfsruimte beveiligen tegen inbraak

In veel bedrijfsgebouwen was door de coronacrisis de laatste maanden minder activiteit. Dat verhoogde het risico op inbraak omdat er minder toezicht was. Maar ook nu stap voor stap weer meer mensen aanwezig zijn in bedrijfsruimtes, is het aan te raden inbraakpreventie weer eens op de agenda te zetten. Jaarlijks krijgt namelijk 1 op de 10 bedrijven te maken met een inbraak. Twee jaar geleden werden ruim 15.000 inbraken bij winkels en bedrijven geregistreerd.

Bijna 1 op de 5 bedrijfsruimtes niet goed beveiligd

Maar liefst 18% van de Nederlandse ondernemers denkt dat hun bedrijfsruimte onvoldoende beveiligd is tegen inbraak. Dit blijkt uit onderzoek eerder dit jaar.  Vooral bij jonge, recent gestarte ondernemers zijn er twijfels over de inbraakveiligheid van hun bedrijfsruimte. Het zijn ook vooral jonge ondernemers die  niet goed op de hoogte zijn van wat verzekerd is bij een inbraak.

Gelegenheidsdieven

Ruim 80% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Zij zijn vooral op zoek naar voorwerpen die gemakkelijk te verkopen zijn. Losliggende opstapjes, zoals pallets of containers, en openstaande ramen of deuren, zijn veelgebruikte inbraakmethoden. De eerste stap bij inbraakpreventie is dan ook zelf goed opletten of bijvoorbeeld containers vast staan en ramen en deuren op slot zijn.

Goed hang- en sluitwerk

Plaats hang- en sluitwerk dat is voorzien van de SKG-sterren. SKG is de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw. SKG maakt bij zijn goedkeuring gebruik van een sterrensysteem om de inbraakwerendheid aan te geven. Deze inbraakwerendheid is 3 minuten (2 sterren) of 5 minuten (3 sterren). Men gaat hierbij uit van een gelegenheidsinbraak en het gereedschap dat daarbij normaalgesproken wordt gebruikt.

Zorg bij deuren altijd voor een SKG-gekeurd beslag rond de slotcilinder en klink. Deuren die naar buiten draaien voorziet u van dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Doet u dit niet, dan verwijderen dieven vrij eenvoudig de scharnierpennen en zijn ze zo binnen.

Alarmsysteem installeren

Een inbraak voorkomen kan ook door ontdekking op heterdaad. Een alarmsysteem  helpt hierbij. Er zijn verschillende soorten bedrijfsalarmsystemen: denk aan een systeem met geluidssignalen of aan camerabewaking. De pakkans wordt vergroot als u het alarmsysteem koppelt aan een particuliere alarmcentrale (PAC). Bij een (poging tot) inbraak krijgt de alarmcentrale een melding en wordt u direct gebeld.

Advies over inbraakpreventie en risicobeheer

Verzekeringsadvies voor bedrijven verandert steeds meer in advies over risicobeheer. Bij VMD Koster kijken we dan ook veel verder dan alleen een verzekering wanneer wij met u in gesprek gaan. Wij kunnen voor ieder type bedrijf een compleet en passend advies geven. Maak een afspraak via het contactformulier of bel 0172 611 116 om direct met één van onze risicomanagers in contact te komen.