Bedrijfsbranden vaak veroorzaakt door menselijk handelen

Bedrijfsbranden vaak veroorzaakt door menselijk handelen

Woensdag 17 oktober 2018

Bedrijfsbranden vaak veroorzaakt door menselijk handelen

Menselijke handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit een analyse van brandoorzaken bij bedrijven door verzekeraar Reaal.

Voorbeelden branden veroorzaakt door menselijk handelen

Bedrijfsbranden staan bijvoorbeeld door verkeerd machinegebruik en het aanrijden van een elektriciteitsvoorziening in het magazijn. Ook het roken van sigaretten en het onzorgvuldig omgaan met brandbare stoffen komen nog steeds veelvuldig voor.

Ook oude elektra zorgt voor veel branden

Brand als gevolg van elektra is ook een veel voorkomende brandoorzaak. Deze branden ontstaan vaak na kortsluiting in verouderde stoppenkasten, maar ook in stopcontacten; bijvoorbeeld door kwalitatief slechte of beschadigde opladers of het onnodig aan laten staan van apparatuur.

Tips om bedrijfsbranden tegen te gaan

  1. Ruim op
    In de praktijk gebeurt opruimen te weinig. De kans op brand neemt af als je bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Maar ook stof op kantoor of in een paskamer van een winkel is een brandversneller.
  2. Zet geen voorwerpen of auto’s vlakbij je gevel
    Vracht- en bestelauto’s zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn geliefd bij pyromanen.
  3. Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat
    Loop een brand- en sluitronde als je als laatste het pand verlaat. Let er niet alleen op dat ramen en tussendeuren gesloten zijn, maar controleer ook of er geen overbodige verlichting brandt en het koffiezetapparaat uit staat.
  4. Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers
    Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is.
  5. Een alarm­systeem
    Wat heeft een alarm­systeem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarm­systeem heeft een dubbele werking. Je voorkomt diefstal én brandstichting.
  6. Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik
    Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Zet de blusmiddelen nooit even op een andere plek, en zet er ook niets voor. Check voor de zekerheid regelmatig of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn. En zorg ervoor dat iedereen weet waar de blusmiddelen hangen.
  7. Weet hoe blusmiddelen werken
    Bij een beginnende brand weten veel medewerkers niet hoe de blusmiddelen werken. Branden worden hierdoor vaak onnodig groter. Zorg er daarom voor dat niet alleen de BHV’er over deze kennis beschikt.
  8. Zorg voor veilig apparaten
    Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde elektrische installatie. En hou het onderhoud up-to-date. Trek laders uit het stopcontact zodra apparatuur is opgeladen.
  9. Verdiep je in innovatieve melders
    De ontwikkelingen op het gebied van innovatieve melders gaan snel. Veel apparatuur is tegenwoordig met elkaar te verbinden, wat weer handige informatie kan opleveren. Gaat opeens de temperatuur in je bedrijfspand omhoog, dan kan het raadzaam zijn om via de webcam even polshoogte te nemen en de brandweer te waarschuwen bij een echte calamiteit.
  10. Zet een periodieke controle in je agenda
    Besteed regelmatig aandacht aan de elektrische installatie in je bedrijf. Je bent verplicht om de apparatuur en de installaties te laten keuren door een expert. Leg ook dit vast in je agenda.