Autodiefstal via hack autosleutel komt steeds vaker voor

Autodiefstal via hack autosleutel komt steeds vaker voor

Dinsdag 11 september 2018

Autodiefstal via hack autosleutel komt steeds vaker voor

Een slimme sleutel die de auto automatisch ontgrendelt, verhoogt het risico op autodiefstal. Deze vorm van diefstal gebeurt nu zo vaak dat er maatregelen komen. Vanaf volgend jaar wordt de beveiliging van auto's met onveilige systemen afgekeurd.

Automatisch ontgrendelen vaak onvoldoende beveiligd

Het gaat daarbij om autosleutels die de auto automatisch ontgrendelen als ze fysiek in de buurt van de auto zijn. Beveiligingsonderzoekers waarschuwen al langer dat zogenoemde passieve autosleutels makkelijk te kraken zijn. Desondanks zijn vrijwel alle auto's van 2017 en ouder met zo'n systeem te kraken door dieven. Dat zegt de keuringsinstantie voor autobeveiliging, Kiwa SCM, tegen de NOS. In de video op de website van de NOS laten beveiligingsexperts zien hoe het systeem kan worden gekraakt.

Wanneer is diefstal verzekerd op de autoverzekering?

Dieven misbruiken de systemen bijvoorbeeld om auto's te stelen, of om in te breken en bijvoorbeeld de airbag of het navigatiesysteem uit de auto te halen. Dat kan zonder dat de sleutel in de buurt van de auto is. Maar is de schade verzekerd wanneer dit gebeurt?

Dit hangt af van de door u gekozen dekking. Als de auto alleen dekking voor WA (Wettelijke Aansprakelijkheid heeft, is schade door diefstal niet verzekerd. Bij een verzekering met Beperkt Casco of Casco (ook bekend als Allrisk) valt diefstal wel onder de dekking.

Nieuwwaarde of dagwaarde?

De hoogte van de vergoeding hangt af van welke regeling van toepassing is. Bij de nieuwwaarderegeling krijgt u bij diefstal het bedrag terug waarmee u een soortgelijke nieuwe auto kunt kopen. U krijgt 100 % van de nieuwwaarde van de auto vergoed. Bij een dagwaarderegeling is de vergoeding lager. Er wordt gekeken naar merk, model, uitvoering, kilometerstand en conditie om de dagwaarde van de auto te bepalen. Dit is het bedrag dat wordt uitgekeerd bij diefstal van uw auto.

Beveiliging van uw auto

Bij duurdere auto’s vereisen de meeste verzekeraars goedkeuring van het beveiligingssysteem. Heeft een auto die goedkeuring niet, dan keert de verzekering niet uit bij schade of diefstal. Het is sowieso van belang om jaarlijks de beveiliging van uw auto te laten controleren.