Auto verkocht? De verzekering wordt niet automatisch stopgezet

Auto verkocht? De verzekering wordt niet automatisch stopgezet

Woensdag 1 mei 2024

Auto verkocht? Let op: de verzekering wordt niet automatisch stopgezet

Heb je je auto verkocht? Dan kun je met het vrijwaringsbewijs je autoverzekering beëindigen. Let op: dit gebeurt niet automatisch.

Overschrijven op naam van de koper

Als je jouw auto verkoopt, moet je er voor zorgen dat de koper de auto op zijn naam overschrijft. Je krijgt als verkoper dan een vrijwaringsbewijs. Gebeurt dat niet, dan blijf je verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een auto.

Hoe krijg je een vrijwaringsbewijs bij de verkoop?

Verkoop je het voertuig aan een RDW-erkend bedrijf? Dan geef je het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van hem dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat.

Verkoop je het voertuig aan een particulier of andere rechtspersoon? Dan geef je de koper het kentekenbewijs en het tenaamstellingsbewijs. Het voertuig dat je verkoopt hou je dan nog even in bezit. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket een RDW-balie. Soms kan dit ook online. De koper krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet je van de koper krijgen. Hiermee bewijs je dat het voertuig niet meer op jouw naam staat. Heb je het vrijwaringsbewijs gekregen? Dan mag je het voertuig meegeven. 

Einde betaling wegenbelasting

Is de auto verkocht en is er een vrijwaringsbewijs? Dan wordt ook direct de wegenbelasting gestopt. Hier hoef je zelf dus verder niets voor te doen. 

Auto afmelden bij je verzekeringsadviseur: beëindigen of opschorten autoverzekering

Als je een kopie of foto van het vrijwaringsbewijs deelt met je verzekeringsadviseur, zorgt hij of zij ervoor dat je autoverzekering wordt beëindigd. Eventueel te veel betaalde premie ontvang je terug.

Als je later een nieuwe autoverzekering aanvraagt, heb je weer recht op de korting die is opgebouwd met schadevrije jaren. Let op: je verliest je schadevrije jaren als je langer dan drie jaar geen autoverzekering op je naam hebt staan.

Heb je je auto verkocht en koop je snel weer een nieuwe auto? Dan kun je je autoverzekering tijdelijk opschorten, totdat je je nieuwe auto hebt. Zodra de nieuwe auto op je naam staat, kun je de verzekering weer activeren. Je hoeft dan dus niet opnieuw een verzekering aan te vragen. Het voordeel van opschorten is dat je de opgebouwde korting kunt bewaren. 

Persoonlijk advies over de autoverzekering

Ga je een auto kopen of verkopen? Onze adviseurs helpen je graag met je autoverzekering. Bel 0172 611 116 om direct in contact te komen of stel je vraag online.