Auto (uit)lenen en aansprakelijkheid

Auto (uit)lenen en aansprakelijkheid

Vrijdag 3 september 2021

Autoverzekering en aansprakelijkheid: wat als je een auto (uit)leent?

Leent u wel eens de auto van iemand anders? Bijvoorbeeld van de buren omdat die vooraan op de oprit staat en u snel een boodschap moet doen. Of een bus van een vriend om het afval weg te brengen. Dan is het goed te weten wat de regels zijn bij schade bij het (uit)lenen van een auto.

Geen dekking op uw aansprakelijkheidsverzekering

Want wat gebeurt er als u met die geleende auto een aanrijding krijgt en schade veroorzaakt bij een ander? U denkt misschien dat u daar zelf voor verzekerd bent op uw aansprakelijkheidsverzekering. Helaas is dat niet zo! Uw aansprakelijkheidsverzekering sluit schade toegebracht met of door een motorrijtuig expliciet uit.

Gevolgen voor de eigenaar

Het is namelijk de auto die verzekerd is. De schade moet dus aangemeld worden bij de WA-verzekeraar van de auto. Als u als bestuurder aansprakelijk bent voor die schade, heeft dit invloed op de autoverzekering van de eigenaar. De verzekering valt dan terug in schadevrije jaren en mogelijk moet een eigen risico betaald worden. Soms betekent het ook dat de premie wijzigt. Zo kan het even lenen van een auto soms hele vervelende gevolgen hebben voor de eigenaar.

Onderling afspraken maken

Het staat u vrij om onderling af te spreken hoe u de schade verder verrekent. Maar verzekeringstechnisch staat het vast: de schade komt ten laste van de autoverzekering van de eigenaar. Het lijkt me goed om dit in uw achterhoofd te houden als u een auto van iemand anders leent.

Advies van VMD Koster

Leent u een auto of gaat juist iemand anders in uw auto rijden? Dan adviseer ik u om vooraf afspraken te maken over wat u doet bij een schade. En is er schade en is de auto via VMD Koster verzekerd? Dan staan mijn collega’s en ik natuurlijk voor u klaar zodat de afhandeling snel en correct verloopt.

Advies over de autoverzekering