Asbestverbod vanaf 2024

Asbestverbod vanaf 2024

Vrijdag 29 maart 2019

Asbestverbod vanaf 2024

Omdat asbestdaken een risico voor de gezondheid en het milieu vormen, zijn ze vanaf 2024 verboden in Nederland. Is in het dak van uw boerderij, schuur of loods asbest verwerkt? Dan is asbestsanering verplicht. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Het laten verwijderen van asbest is uw eigen verantwoordelijkheid en het advies luidt hier op tijd mee te beginnen. Maar hoe pakt u dit aan en waar moet je rekening mee houden?

Wat moet ik doen als ik een asbestdak heb?

Asbest werd tot 1994 in honderdduizenden gebouwen verwerkt, vooral dakbedekkingen. Als u twijfelt of dat bij u ook zo is, kunt u het beste een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Wordt er asbest geconstateerd, dan moet dit professioneel verwijderd worden. Als ondernemer mag u dit niet zelf doen. De kosten voor het verwijderen kunnen hoog oplopen. Ook hiervoor bent u in principe zelf verantwoordelijk. 

Kosten asbest verwijderen

Tot voor kort was het mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken, maar eind 2018 is het plafond van het totale subsidiebudget van € 75 miljoen bereikt. Beschikt u niet over de financiële middelen om het asbestdak te vervangen, dan kunt u volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat binnenkort aanspraak maken op een nieuw fonds.

Belangrijk: controleer uw verzekering

Het verzekeren van asbesthoudende daken is ingewikkeld. Verzekeraars spelen in op het asbestverbod door hun risicoprofiel aan te passen. Met het asbestverbod in het achterhoofd veranderen verzekeraars hun premies, polisvoorwaarden en schaderegelingen. Reden is dat bedrijven bij schade door bijvoorbeeld brand het asbestdak niet mogen repareren maar helemaal moeten vervangen. Bovendien had het dak toch binnen enkele jaren moeten worden vervangen. Daarom keren verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld nog slechts een deel van de herbouwwaarde uit. Natuurlijk kunnen de risicomanagers van VMD Koster u hierbij helpen.