AOW-leeftijd tot en met 2027 niet hoger dan 67 jaar

AOW-leeftijd tot en met 2027 niet hoger dan 67 jaar

Dinsdag 23 november 2021

AOW-leeftijd tot en met 2027 niet hoger dan 67 jaar

De AOW-leeftijd gaat ook in 2027 niet omhoog. Voor het kalenderjaar 2027 blijft de AOW-leeftijd van 67 jaar gehandhaafd.

Hoe wordt de AOW-leeftijd bepaald?

Het CBS komt jaarlijks met een prognose van de resterende levensverwachting op 65 jaar. Aan de hand van de prognose wordt volgens de Algemene Ouderdomswet de toekomstige AOW-leeftijd vastgesteld. Dat gebeurt op basis van een wettelijk vastgelegde formule. Uit de formule blijkt dat de AOW-gerechtigde leeftijd voor 2027 niet wordt verhoogd. Deze blijft net als in 2026 vastgesteld op 67 jaar.

Prognose levensverwachting en de AOW-leeftijd

 • In 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden.
 • In 2022 wordt dit 66 jaar en 7 maanden.
 • En in 2023 66 jaar en 10 maanden.
 • De AOW-leeftijd wordt in 2024 67 jaar, dan houdt de stijging voorlopig op.
 • Want ook voor 2025, 2026 en 2027 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar.
 • Voor de jaren erna wordt de verhoging van de AOW-leeftijd bepaald aan de hand van de CBS-prognose van de levensverwachting.

Tips om uw pensioenopbouw te controleren

De AOW-leeftijd ligt hoger dan in het verleden en dat heeft invloed op uw toekomstplannen. Weet u hoe uw pensioenopbouw ervoor staat? Onze pensioenadviseurs kunnen u helpen. Hier alvast een paar tips:

 1. mijnpensioenoverzicht.nl biedt een schat aan informatie over uw pensioenopbouw. Hoeveel AOW en pensioen heeft u opgebouwd? Wat is mijn te bereiken pensioen? Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd? Die vragen wilt u toch ook kunnen beantwoorden?
 2. Van uw pensioenuitvoerder krijgt u jaarlijks een UPO (Uniform PensioenOverzicht) met de belangrijkst informatie over uw huidige pensioenregeling. Zo krijgt u meer inzicht in wat u nu opbouwt.
 3. Een adviseur kan voor u een pensioenverkenning en persoonlijke berekening maken aan de hand van uw UPO en mijnpensioenoverzicht.nl. Dan krijgt u helemaal een helder beeld!
 4. Misschien komt u er na bestudering van de pensioenopbouw achter dat er noodzaak is om bij te sparen. Dan kunt u daar beter tijdig mee beginnen.
 5. Mogelijk kunt u invloed uitoefenen op de hoogte van uw pensioenopbouw binnen de pensioenregeling. Denk bijvoorbeeld aan beleggingskeuzes. Misschien wilt u meer of juist minder risico lopen.
Pensioenadvies van VMD Koster