Wanneer mag je een reis annuleren?

Wanneer mag je een reis annuleren?

Woensdag 20 april 2022

Annuleringsverzekering: wanneer mag je een reis annuleren?

De zomervakantie komt snel dichterbij. Voor veel Nederlanders reden om zich te verdiepen in een goede (doorlopende) reisverzekering, vaak aangevuld met een annuleringsverzekering. Waar moet je op letten wanneer je zo’n annuleringsverzekering afsluit?

Wacht niet te lang met afsluiten van de annuleringsverzekering

Het is heel belangrijk dat je niet te lang wacht met het afsluiten van een annuleringsverzekering. In de regel moet je deze verzekering direct na het boeken van de reis sluiten. Verzekeraars hanteren hiervoor meestal een maximumtermijnen van zeven dagen. Dit is om te voorkomen dat iemand nog snel een annuleringsverzekering afsluit omdat bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is geworden en hij de schade dus eigenlijk al verwacht.

Dekking bij ernstige ziekte of overlijden

Een annuleringsverzekering is fijn om te hebben wanneer je plotseling niet op reis kunt. Bij alle aanbieders zijn de annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen) gedekt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante of je neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of het doodgaan van je hond, kat of paard.

Baan kwijtraken of juist vinden

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die werkloos was een baan heeft gekregen en daardoor niet met vakantie kan omdat er gewerkt moet worden. Of juist andersom: de situatie waarin je onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband.

Scheiding

Ook mag je bij veel aanbieders annuleren omdat je gaat scheiden. Uiteraard moet het steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.

Corona is vaak niet gedekt

Wanneer je een reis hebt geboekt en in je vakantieland van keuze breekt ineens plaatselijk corona uit waardoor het reisadvies negatief wordt of je liever niet wilt gaan, dan is dat op de meeste annuleringsverzekeringen niet gedekt. Corona wordt niet langer gezien als een onverwachte gebeurtenis. Er zijn echter uitzonderingen en bij sommige aanbieders is een allrisk-dekking af te sluiten.

Voordeel van een doorlopende annuleringsverzekering

Wanneer je vaker per jaar op reis gaat, kun je ook overwegen om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Daarmee ben je het hele jaar verzekerd voor als je een reis moet annuleren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een weekendje weg in eigen land. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering goedkoper dan telkens een losse, kortlopende annuleringsverzekering afsluiten.

Persoonlijk advies over de annuleringsverzekering

Wil je advies over de reisverzekering en annuleringsverzekering? Vraag dan een offerte aan via deze website. Voor direct persoonlijk advies bel je met 0172 611 116. Onze adviseurs helpen je graag.

Offerte aanvragen