Als starter een huis kopen

Als starter een huis kopen

Donderdag 20 juli 2023

Als starter een huis kopen

Het is in Nederland niet makkelijk om je eerste huis te kopen. Maar is het ook onmogelijk? Zeker niet. Met het juiste advies en goede voorbereiding is er veel mogelijk. Bij Freek maken we het jou graag zo gemakkelijk mogelijk.

Beginnen met de oriëntatie: hoeveel kan je lenen?

Je begint met de oriëntatie naar de mogelijkheden: hoeveel kan en wil je lenen en welke maandlasten horen daarbij? Online krijg je hier al snel een indicatie van, maar voor een echt goed beeld schakel je een hypotheekadviseur in. Samen met jou brengt Freek de mogelijkheden in kaart. Er is soms meer haalbaar dan je denkt. Maak dus een afspraak om het precieze bedrag te laten berekenen. Dit kost je niets.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Het bedrag dat je kunt lenen (maximale leensom) is gelijk aan de marktwaarde van de woning. Dit is de waarde die wordt vastgesteld door een taxateur. Die maximale leensom kan afwijken van het bedrag waarvoor je het huis gekocht hebt. Is de maximale leensom lager dan de koopprijs? Dan heb je eigen geld nodig om het verschil bij te leggen. Ook moet je er rekening mee houden dat je voor de kosten koper eigen geld moet inbrengen. Hoeveel dat is, is per situatie verschillend.

Lagere kosten koper voor starters

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning tot een aankoopwaarde van € 440.000. Dit kan oplopen tot een voordeel van € 8.800. Door de vrijstelling van overdrachtsbelasting – waarvan je maar één keer gebruik mag maken – is de aankoop van een woning meer binnen bereik van starters. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen nog wel 2% overdrachtsbelasting.

Heb je meer mogelijkheden met een SVn starterslening?

Wist je dat je als starter mogelijk gebruik kunt maken van een starterslening? Dit is een lening bovenop de maximale hypotheek van de bank, waarbij je in de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing hoeft te betalen. De starterslening kun je alleen afsluiten via de gemeente waarin je wilt gaan wonen. Dit kan alleen als die gemeente daaraan meedoet en daar (nog) budget voor heeft. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting zie je of jouw gemeente de starterslening verstrekt.

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Is een koopwoning haalbaar dan begint het zoeken naar jouw starterswoning. Heb je hem gevonden en wordt jouw bod geaccepteerd? Dan begint het regelen van de hypotheek. Als starter kun je kiezen uit een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek, een deels aflossingsvrije hypotheek (zonder Nationale Hypotheek Garantie en zonder renteaftrek), een spaarhypotheek of een combinatie van deze hypotheekvormen. Ook bepaal je zelf de rentevaste periode.

Benieuwd welke vorm en rentevaste periode het beste bij jou past? De adviseurs van Freek leggen het allemaal aan je uit. In begrijpelijke taal, zodat je precies weet wat voor jouw situatie geschikt is.

Je eerste huis kopen samen met Freek

Wil je zeker weten dat je op basis van jouw situatie de beste keuzes maakt? Maak dan een afspraak met een Freek-adviseur in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Vleuten. Die plan je online gemakkelijk in. De kosten voor het eerste adviesgesprek nemen wij voor onze rekening.

Van oriëntatie tot sleuteloverdracht staan we je bij in het hele proces. Freek is geen bank en we verkopen ook geen hypotheken. Wel verstrekken we onafhankelijk advies, zodat jij altijd met de beste hypotheek bij ons de deur uitloopt. En bij je nieuwe huis naar binnen.

Maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt

Alphen aan den Rijn

0172 492 947
Kennismaken
Afspraak inplannen
Bodegraven

0172 617 907
Kennismaken
Afspraak inplannen
Vleuten

030 677 10 90
Kennismaken
Afspraak inplannen

Als starter een huis kopen