Alarm autoverzekering tijdig laten keuren

Alarm autoverzekering tijdig laten keuren

Woensdag 9 augustus 2023

Alarm voor autoverzekering tijdig laten keuren

Voor dure of zeldzame auto’s gelden bij de autoverzekering meestal beveiligingseisen. Deze eisen zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden of clausules bij het polisblad. Het ontbreken van het juiste beveiligingscertificaat kan bij diefstal betekenen dat de schade niet of slechts voor een deel wordt vergoed.

Alarm klasse 3, 4 of 5

De meeste nieuwe auto’s hebben een inbraakalarm Klasse-3. Bij auto’s met een hoge nieuwwaarde vragen verzekeraars meestal een uitbreiding naar een hogere klasse. Dat komt omdat duurdere voertuigen diefstalgevoeliger zijn. De beveiliging wordt dan uitgebreid met een Klasse-4 of Klasse-5 systeem. Dit zijn voertuigvolgsystemen waardoor de kans stijgt dat gestolen auto’s worden teruggevonden.

Welke beveiligingsklassen zijn er?

  1. Startonderbreker met eigen autorisatie die de motor en de brandstofvoorziening blokkeert.
  2. Een startonderbreker en een alarm dat afgaat als iemand of iets de auto aanraakt.
  3. Startonderbreker, alarmsysteem en hellinghoekdetectie. Dit is een alarm dat reageert als de auto bijvoorbeeld met een krik wordt gelift.
  4. Startonderbreker, alarmsysteem, hellinghoekdetectie en een voertuigvolgsysteem. Dit systeem volgt de auto na diefstal en geeft de locatie van de auto door aan de meldkamer.
  5. Startonderbreker, alarmsysteem, hellinghoekdetectie en een automatisch voertuigvolgsysteem. 

Alarmcertificaat bij SCM

Nadat het alarmsysteem in de auto is ingebouwd wordt er een alarmcertificaat afgegeven en aangemeld bij de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Een auto met een ingebouwd alarmsysteem geeft een veilig gevoel. Maar het alarmcertificaat heeft een beperkte geldigheid. Na inbouw is het certificaat drie jaar geldig. Daarna moet je het alarmsysteem jaarlijks laten controleren om het certificaat te behouden.

Zorg dat het certificaat voor beveiliging van jouw auto niet verloopt

Vaak weten voertuigeigenaren echter niet precies tot wanneer hun beveiligingscertificaat nog geldig is. Het is wel heel belangrijk dit in het oog te houden. Op de website van Kiwa SCM is een kentekencheck beschikbaar. Je kan het daar instellen dat je een mail ontvangt wanneer het certificaat (bijna) verloopt. Dit gaat niet automatisch, je moet je er voor aanmelden.

Advies autoverzekering