Op tijd je aflossingsvrije hypotheek aanpassen

Op tijd je aflossingsvrije hypotheek aanpassen

Donderdag 4 april 2024

Op tijd je aflossingsvrije hypotheek aanpassen

Op dit moment is zo’n 50% van de Nederlandse hypotheekschuld bij banken nog aflossingsvrij. Heb je ook een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het verstandig ruim voor de einddatum om de tafel te gaan met je hypotheekadviseur. Aan het einde van de looptijd heb je een nieuwe hypotheek nodig omdat er niet is afgelost. Waarschijnlijk zijn de mogelijkheden op die einddatum beperkt. Freek Hypotheek vertelt je graag hoe dit precies zit.

Opnieuw beoordelen mogelijkheden na de einddatum

Bij de aflossingsvrij hypotheek los je tijdens de looptijd niets af. Maar na die looptijd moet het bedrag wel volledig afgelost worden. Vrijwel altijd is daarvoor een nieuwe hypotheek nodig.

Bereikt je aflossingsvrije hypotheek de einddatum? Dan kijkt de hypotheekverstrekker naar je volledige financiële situatie als je een nieuwe aanvraag doet. Denk aan een taxatierapport, inkomensgegevens en leningen. Zo wordt gekeken of de hypotheek nog passend is bij de persoonlijke financiële situatie. De leennormen van dat moment zijn leidend. De gevolgen voor je maandlasten kunnen dan groot zijn. Zeker als je al in de buurt van de pensioendatum bent.

Aflossen van de aflossingsvrije hypotheek

Niet iedereen is zich er van bewust dat een aflossingsvrije hypotheek op de einddatum moet worden afgelost of opnieuw gefinancierd. Terwijl het juist heel belangrijk is om uit te zoeken wat dit voor jou betekent. Want de persoonlijke situatie van jou kan veranderen. En ook andere veranderingen spelen een rol. Zoals de gestegen hypotheekrente en energielasten. En voor de hypotheekrenteaftrek zijn er beperkingen.

Hypotheek oversluiten voor een langere looptijd

Wil je meer zekerheid met jouw aflossingsvrij hypotheek? Dan kan het interessant zijn om de aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Je kunt dan weer voor een nieuwe looptijd van 30 jaar kan kiezen. Het is niet zeker dat dit over een aantal jaren ook nog kan. Want vanuit Europa wordt Nederland gevraagd de aflossingsvrije hypotheken aan te pakken. Ook kennen sommige banken al een rente-opslag voor aflossingsvrije hypotheken.

Persoonlijk advies over de aflossingsvrije hypotheek? Neem contact op met Freek