Aflosboete hypotheek niet alleen voor ouderen

Aflosboete hypotheek niet alleen voor ouderen

Vrijdag 9 maart 2018

Aflosboete hypotheek niet alleen voor ouderen

Blog van Ellen van Meijeren, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek in Bodegraven.

Bij een aflosboete denken veel mensen dat die alleen geldt voor ouderen. Want je krijgt er pas na je pensioen mee te maken. Toch? Of niet? Ik leg je graag uit hoe het precies zit.

Aflosboete is voor iedereen

De aflosboete is er voor iedereen, maar is het meest merkbaar als je 30 jaar renteaftrek hebt gehad. Toch heeft de starter van nu daar over 24 jaar ook al mee te maken, blijkt uit onze berekeningen.

Afschaffen Wet Hillen

Het fiscaal voordeel wordt door het afschaffen van de Wet Hillen steeds lager en na 30 jaar zijn je netto maandlasten hoger dan je bruto maandlasten. Dus ook als de hypotheek helemaal is afgelost. Je betaalt dan belasting over de bijtelling omdat je een eigen woning hebt. Deze bijtelling heet het eigenwoningforfait.

Wanneer word je geconfronteerd met de aflosboete?

Koop je nu dus als 20-jarige een woning? Dan ga je na je 44e voor het eerst betalen voor de aflosboete. Als je er dus goed over nadenkt, kan je al relatief vroeg worden geconfronteerd met de aflosboete. En dit geldt voor iedereen.

Hoeveel moet ik straks betalen?

Wil je weten wat deze aflosboete jou gaat kosten? Ik en mijn collega’s van Freek Hypotheek rekenen het graag voor je uit. Maak direct een afspraak met Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht via www.freekhypotheek.nl.