Achteraf spijt dat pensioenopbouw geen aandacht kreeg

Achteraf spijt dat pensioenopbouw geen aandacht kreeg

Donderdag 17 november 2022

Achteraf spijt dat pensioenopbouw geen aandacht kreeg

Drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Welke lessen kan jij leren uit dit onderzoek?

Verdiepen in pensioen bij impactvolle levensgebeurtenissen

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven. Het probleem is dat het bij onderstaande gebeurtenissen eigenlijk al te laat is. Want je kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie en niet meer anticiperen.

  • Het overlijden van een partner
  • Uit elkaar gaan of scheiden
  • Arbeidsongeschikt raken

In pensioen verdiepen nu je er nog invloed op hebt

Het is beter om je in je pensioen te verdiepen op de momenten dat je er nog invloed op hebt. Toch doen mensen dat niet. Slechts 1 op de 5 Nederlanders wint als ze gaan samenwonen of trouwen informatie in over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar je pensioen te kijken. Sterker: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan.

In actie komen, ook als pensioen nog ver weg is

Als twintiger, dertiger of veertiger heb je de meeste kans om iets aan pensioen te doen. Toch zijn de meeste werknemers vooral gefocust op netto salaris en kijken ze niet naar de pensioenregeling. Dat is niet onbegrijpelijk, maar wel onverstandig. Het is belangrijk om te weten hoeveel je opbouwt, en of er ook een nabestaandenpensioen is geregeld. Aan de hand daarvan kun je aanvullend andere maatregelen nemen. Beginnen met een lijfrenteverzekering is zo’n maatregel. Natuurlijk kunnen onze adviseurs je hierbij helpen. Bel 0172 611 116 of stel je vraag via onze website.

Stel je vraag aan een pensioenadviseur