
Grote schade na cyberaanval: de leermomenten voor uw organisatie
Lees verder
Pensioenen korten: pensioenfonds vs. pensioenverzekeraar
vrijdag 22 april 2016
Bouwt u pensioen op via uw werkgever? Dan volgt u waarschijnlijk met belangstelling de berichten over het korten op pensioenuitkeringen. Het is daarbij belangrijk onderscheid te maken tussen enerzijds pensioenfondsen en anderzijds pensioenverzekeraars. Verzekerde regelingen vallen buiten de huidige discussie over pensioenkortingen. Dit speelt uitsluitend bij pensioenfondsen en dus niet wanneer u deelneemt aan een verzekerde pensioenregeling bij een verzekeraar (zoals Aegon, Avéro Achmea, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden of Zwitserleven).
Op 21 april 2016 berichtte de NOS het volgende over de lage dekkingsgraad bij pensioenfondsen:
De dekkingsgraden van de vijf grote pensioenfondsen zijn opnieuw verder gedaald, waardoor een verlaging van de pensioenen van miljoenen Nederlanders vanaf volgend jaar dichterbij komt. De dekkingsgraad - de verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en de betalingsverplichtingen - moet volgens de wet 105 procent zijn. Of de fondsen daadwerkelijk de pensioenen moeten verlagen, hangt af van wat eind dit jaar hun dekkingsgraad is. Is die op dat moment lager dan 90 procent, dan moet ze korten.
De berichten over pensioenkortingen beperken zich tot pensioenen die worden uitgevoerd door pensioenfondsen. Zo’n 20% van de pensioenen in de tweede pijler is ondergebracht in een verzekerde regeling. Als de uitkering van een verzekeraar eenmaal is ingegaan, kan deze niet meer kunnen worden gekort (dit geeft ook na pensionering zekerheid).
Een kenmerkend verschil is daarnaast dat de werking bij pensioenfondsen meer neigt naar een 'omslagstelsel', zoals de AOW werkt, en bij pensioenverzekeraars het kapitaal/rentedekkingsstelsel. Onder een kapitaal/rentedekkingsstelsel verstaan we een pensioenstelsel, waarbij de werkgever voor de werknemer door premiebetaling voor diens eigen pensioen heeft betaald. Dit in tegenstelling tot een pensioenfonds waarbij iemands pensioen door de premiebetalers betaald wordt voor diens eigen pensioen maar ook voor die van andere pensioengerechtigden.
Bij een pensioenfonds heb je dus geen eigen pensioenpot maar deel je deze met alle anderen in het pensioenfonds. Indien er te weinig in de pot gespaard is dan ligt de dekkingsgraad onder de 100%. Dit stelsel is gevoelig voor:
Bij een pensioenverzekeraar en dus een kapitaal/rentedekkingsstelsel worden de door de verzekerde premieplichtige in een bepaald jaar bijeengebrachte premies en de daarmee behaalde beleggingsresultaten gereserveerd voor een op een later tijdstip te verstrekken uitkering aan diezelfde verzekerde. Dit stelsel wordt door werknemers vaak meer gewaardeerd omdat iedere (extra) € 1,- premie-inleg ook echt wordt gebruikt voor (verbetering van) het eigen pensioen.
Dit artikel is opgesteld door de pensioenadviseurs van VMD KOSTER verzekeringsgroep op 22 april 2016.
De best passende pensioenregeling en heldere communicatie, zowel voor het bedrijf als de medewerkers. Dat is waar wij voor gaan!Alle specialisten