7 tips om oplichting te voorkomen

7 tips om oplichting te voorkomen

Maandag 13 januari 2020

7 tips om oplichting te voorkomen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft 7 handige tips om oplichting door een boilerroom te voorkomen.

Wat is een boilerroom?

Een boilerroom-organisatie is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties die, met gehaaide verkopers, potentiële beleggers telefonisch benaderen met een ‘geweldig investeringsaanbod’. Meestal is het voor de belegger die gebeld wordt niet duidelijk hoe de beller aan zijn gegevens komt. Als je daarover doorvraagt, wordt meestal ontwijkend geantwoord.

De tips van de AFM tegen oplichting

  1. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak zijn ze erg vasthoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.
  2. Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken of juist op een waarschuwingslijst staan. Op de website van de Europese toezichthouder IOSCO staat ook een waarschuwingslijst met de waarschuwingen die de lokale toezichthouders hebben gepubliceerd. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen die op een waarschuwingslijst staan.
  3. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding of over het aandeel.
  4. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen.
  5. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar.
  6. Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
  7. Ingewikkelde beleggingsconstructies met hoge rendementen en een laag risico, beloven weinig goeds. Vermijd beleggingen die je niet begrijpt.

Wat als je toch bent opgelicht?

  • Meld het bij de AFM. Jouw melding kan ervoor zorgen dat de AFM nader onderzoek doet. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een openbare waarschuwing. 
  • Doe aangifte bij de Politie. Oplichting is strafbaar. Bij vermoedens van oplichting of fraude kun je aangifte doen. 
  • Meld het de Fraudehelpdesk.