5 tips over eigen risico zorgverzekering

5 tips over eigen risico zorgverzekering

Dinsdag 21 november 2023

5 tips over eigen risico zorgverzekering

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is, in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Kies je voor een maximaal eigen risico? Dan krijgt je een korting op de jaarpremie van rond de € 200. De precieze korting verschilt per verzekeraar.

Twijfel je over het verhogen van het eigen risico? Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de zorg die je verwacht het komende jaar nodig te hebben. Helemaal zeker weet je dat nooit, het blijft een risico. Wij geven daarom deze vijf tips.

Advies zorgverzekering

1. Het extra risico is ongeveer 300 euro

Stel dat je het maximale bedrag van € 885 moet betalen aan de verzekeraar. Je betaalt dan € 500 meer dan je betaald zou hebben zónder verhoging. Omdat je rond de € 200 premiekorting ontvangt, is het extra risico dat je loopt feitelijk ongeveer € 300. Vraag jezelf af of je dat kunt dragen.

2. Alleen basisverzekering

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering. Ook voor de aanvullende tandartsverzekering geldt het eigen risico niet.

3. Niet voor de huisarts

Het eigen risico wordt niet aangesproken voor een huisartsbezoek. Verwijst de huisarts door naar een specialist of is een bloedonderzoek nodig, dan zijn dat wél zorgkosten waar het eigen risico voor wordt aangesproken.

4. Niet voor kinderen

Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18. Ook al heb voor jezelf gekozen voor een maximaal eigen risico, voor meeverzekerde kinderen geldt het niet.

5. Eigen bijdrage

Het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. Voor sommige zorgkosten geldt een eigen bijdrage. De basisverzekering vergoedt dan bijvoorbeeld maximaal driekwart van de kosten van een bepaald hulpmiddel. Sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten van de eigen bijdrage.

Advies zorgverzekering