18% van de zzp'ers maakt zich zorgen over de financiële situatie

18% van de zzp'ers maakt zich zorgen over de financiële situatie

Vrijdag 1 juni 2018

18% van de zzp'ers maakt zich zorgen over de financiële situatie

Tweederde van de zzp'ers heeft een fluctuerend inkomen. Deze groep zelfstandigen heeft vaker te maken met een lagere winst en is sterker gericht op de korte termijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken samen met het Nibud onder ruim 1.200 zzp'ers in Nederland.

Kans op financiële problemen bij deel zzp'ers groot

18% van de zzp'ers maakt zich (ernstig) zorgen over hun financiële situatie. Dat is niet verwonderlijk, want één op de tien zzp'ers raakt direct in de problemen als een opdrachtgever niet op tijd betaalt, 11% geeft aan vaak geld tekort te komen en 18% zet nooit geld opzij. Slechts 26% reserveert periodiek een vast bedrag of vast deel van de winst. De meerderheid (55%) legt geld opzij als er geld over is. De helft van degenen die geld apart houden, kan hiermee meer dan 6 maanden overbruggen, de helft minder dan 6 maanden. 

Nieuwe tool biedt ondersteuning inzicht financiële situatie

Zzp'ers geven in het onderzoek aan dat zij met name ondersteuning kunnen gebruiken bij hun fluctuerende inkomen. Daarom heeft Wijzer in geldzaken een nieuwe online tool ontwikkeld. Na beantwoording van enkele vragen krijgt de zzp'er duidelijke en persoonlijke tips. Denk aan tips over het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, het opzetten en bijhouden van een administratie, geld reserveren (voor de Belastingdienst, een buffer en privé-uitgaven), verzekeringen, belastingen en wat te doen wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten.

Financieel advies voor ondernemers