Vervroegd aflossen hypotheek? Vraag eerst om advies

Vervroegd aflossen hypotheek? Vraag eerst om advies

Maandag 1 oktober 2018

Vervroegd aflossen hypotheek? Vraag eerst om advies

Nederlandse banken lanceerden onlangs de campagne Aflossingsblij. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek worden aangemoedigd om in actie te komen. De adviseurs van Freek Hypotheek benadrukken dat het niet verstandig is om uw hypotheek zomaar te wijzigen.

Een aflossingsvrije hypotheek

Is uw hypotheek - of een gedeelte ervan - aflossingsvrij? Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u gedurende de looptijd niets af. Aan het einde van de looptijd moet het bedrag in één keer afgelost worden. Het is vaak ook mogelijk uw hypotheek te verlengen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Aandachtspunten bij een aflossingsvrij hypotheek

  • Is uw inkomen in de toekomst lager dan nu, bijvoorbeeld omdat u met pensioen bent gegaan? Dat heeft impact op betaalbaarheid van uw hypotheek.
  • Wilt u uw hypotheek verlengen? Dat hangt af van uw toekomstige inkomen en niet van overwaarde.
  • Wist u dat na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek vervalt? Mogelijk stijgen daardoor uw netto lasten.

Vervroegd aflossen heeft consequenties

Freek vindt ook dat elke huiseigenaar met een hypotheek goed moet weten hoe en wanneer deze hypotheek moet worden afgelost. Zeker bij een aflossingsvrije hypotheek vraagt dit om aandacht. Het is echter niet zo dat vervroegd aflossen altijd de beste beslissing is. Het (deels) vervroegd aflossen van een hypotheek heeft onder meer gevolgen voor de belasting die je betaalt en terug krijgt.

Veel mensen die nu een aflossingsvrije hypotheek hebben, bouwen een kapitaal op. Bijvoorbeeld via een levensverzekering. Hiermee lossen ze op het einde van de leningsperiode de hypotheekschuld af. Deze mensen hoeven in de meeste gevallen niet in actie te komen om hun lening eerder dan gepland af te lossen.

Advies van Freek over uw aflossingsvrije hypotheek

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw spaargeld in te zetten Aflossen van uw hypotheek is daar één van. Maar misschien is het verduurzamen van de woning wel een betere investering. En zo zijn er nog meer opties. Freek vertelt je er graag over. Maak dus een afspraak met Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht.