Starters maken weer kans om een woning te kopen

Starters maken weer kans om een woning te kopen

Woensdag 1 juli 2020

Starters maken weer kans om een woning te kopen

Ondanks de coronacrisis worden woningen nog steeds makkelijk verkocht. Er wordt gevreesd dat de markt ingrijpend gaat veranderen, waardoor de prijzen kunnen gaan dalen. Maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Vorige maand lag de gemiddelde verkoopprijs zelfs hoger dan ooit. Toch is er één grote verschuiving: starters doen weer mee. Het aantal huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is sinds het begin van de coronacrisis met 40% gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Starters willen ook profiteren van de lage hypotheekrente

Starters hadden het al jaren erg moeilijk op de huizenmarkt. Het aanbod aan woningen neemt sinds het begin van de coronacrisis echter toe. Daardoor ruiken steeds meer starters nu hun kans. Een positieve ontwikkeling. En ze willen snel toeslaan, want het lijkt er op dat de bodem van de hypotheekrente bereikt is.

Hoe kan het dat starters weer een woning kunnen kopen

Er zijn drie hoofdredenen voor de opmars van starters op de woningmarkt:

  1. Het woningaanbod nam de afgelopen maanden toe in steden. Veel mensen die hun hypotheek hebben afgelost en al een tijdje verhuisplannen hebben, gaan nu over tot actie. Zij willen profiteren van de overwaarde van hun huis.
  2. Starters sparen flink. Ook worden ze vaker financieel gesteund door familie. Want met de hoge huizenprijzen en extra kosten waaronder taxatiekosten en overdrachtsbelasting (die niet meer in de hypotheek meegefinancierd kunnen worden) is er zeker extra geld nodig naast de hypotheek. Jonge huizenkopers leggen zelf gemiddeld 22.500 euro aan eigen middelen in.
  3. Starters die net niet een huis kunnen kopen, krijgen met een starterslening extra financiering. Met name jongeren die net een studie hebben afgerond, doen een beroep op de starterslening.

Waar moet je op letten bij de aankoop van je eerste woning?

Mijn collega’s en ik bij Freek weten precies waar je als starter op moet letten. We kijken wat je precies kan lenen, wat je maximaal kan bieden, welke hypotheekvorm het beste bij je past en welke aanbieder voor jou het beste voorstel heeft. Als je jouw eerste woning hebt gevonden, zorgen wij dat alles goed verloopt bij de aanvraag van de hypotheek. Jij kan je dan bezig houden met de leuke zaken, zoals het helemaal naar wens maken van je nieuwe huis.

Snel toeslaan als je droomhuis voorbijkomt

Uniek bij Freek is de OpZeker Hypotheek. Dit is ook voor starters een dienst die het aankopen van een huis leuker en makkelijker maakt. Met de OpZeker Hypotheek zorgen we al voor je jouw droomhuis hebt gevonden dat je hele hypotheekdossier op orde is. Je weet precies hoeveel je kunt bieden en kan heel snel schakelen als jouw droomhuis op de markt komt. Je hebt maar een kort (of soms zelfs geen) financieringsvoorbehoud nodig. Een groot voordeel ten opzichte van andere kopers.

Een afspraak maken met Freek

Deze blog is geschreven door Raymond van Hees, Hypothecair Planner bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn