Schadevrij wintersporten

Schadevrij wintersporten

Donderdag 27 december 2018

Schadevrij wintersporten

Als u gaat wintersporten, denkt u hopelijk ook aan uw reisverzekering met een aanvullende dekking voor wintersport. Maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom verzamelen we in dit artikel wat tips.

Advies over de reisverzekering

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Het is wel aan te raden om in de winter met winterbanden te rijden als het kouder is dan 7 graden. Winterbanden zorgen namelijk voor een betere grip met regen en sneeuw. In Europa hanteert ieder land eigen regels voor het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden. Wat zijn per land de regels waar u zich aan moet houden wanneer u met uw auto naar of door dit land reist? U leest het in dit bericht. [https://www.vmdkoster.nl/a-1363/winterbanden-en-sneeuwkettingen-wat-zijn-de-regels]

Meer tips voor autorijden naar uw wintersportbestemming

  • Een goede ijskrabber en sneeuwborstel zijn in wintersportgebieden geen overbodige luxe.
  • Neem altijd warme kleren, een deken, extra eten en drinken mee in de auto. Dit voor het geval er vertraging is tijdens de winterse omstandigheden.
  • Zet bij lage temperaturen de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de achteruitversnelling, om te voorkomen dat de handrem vastvriest.
  • Maak uw ruiten sneeuw- en ijsvrij met een goede ijskrabber of ontdooispray en zet de verwarming geleidelijk op de ruiten. Gebruik hier niet de ruitenwissers voor.

Thuis voorbereiden: bewegen en een goede uitrusting

Sport u niet regelmatig? Dan is het verstandig dat wel op te pakken voor u op wintersportvakantie gaat. Begin een aantal weken voor vertrek bijvoorbeeld met wandelen, joggen of fietsen. Ook van te voren oefenen in een skihal is een goed idee.

Zorg ook dat uw wintersportuitrusting in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding nog compleet? Laat eventueel ook de ski’s en snowboards waxen en de bindingen afstellen door een expert.

Voorkomen van blessures

Passende bescherming is nodig om knie- of polsletsel te voorkomen. Overweeg ook om les te nemen, want een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen kunnen het beste een helm dragen. Dit is in vele landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

Europese zorgpas

De EHIC (European Health Insurance Card) is een Europese zorgpas. Met deze pas is het verkrijgen van medische hulp in het buitenland vaak makkelijker. Het gebruik van de EHIC is niet verplicht. Iedereen die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat, kan de EHIC gratis aanvragen. De EHIC is persoonsgebonden en moet daarom voor elk gezinslid apart worden aangevraagd.

Een reisverzekering met de juiste dekkingen

Wij hopen dat u goed voorbereid op reis gaat. Toch kan een ongeluk altijd gebeuren tijdens de wintersportvakantie. Een goede reisverzekering met wintersportdekking mag dus zeker niet ontbreken. Ook de dekking voor medische kosten is heel belangrijk.

Let op bij off-piste skiën, dit is niet bij elke verzekeraar gedekt. Het is verstandig vooraf na te gaan hoe dit bij uw verzekering is bepaald. Zelfs als er dekking is, moet u blijven opletten. Want het moet wel verantwoord blijven. Negeert u de waarschuwingen of een verbod op en rond de piste? Of gaat u skiën in een gebied waarvoor lawinecode 3 of hoger is afgegeven? Dan bent niet verzekerd.

Offerte reisverzekering aanvragen