Meer eigen geld nodig bij aankoop woning

Meer eigen geld nodig bij aankoop woning

Dinsdag 29 mei 2018

Meer eigen geld nodig bij aankoop woning

Wie tegenwoordig een huis koopt, moet steeds meer eigen geld inleggen om de hypotheek af te sluiten en alle bijkomende kosten te betalen. Hypotheekverstrekker Knab deed onderzoek naar deze ontwikkeling.

Huis kopen met eigen geld

Bij de aankoop van een woning krijgt u te maken met allerlei kosten. Naast de koopsom betaal je bijvoorbeeld voor de notaris en het hypotheekadvies. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 6% van de koopsom. Daarnaast kan eigen geld ingelegd worden om de hypotheeklasten te verlagen of de woning te verbouwen.

De tijd dat deze kosten in de hypotheek meegefinancierd konden worden, is voorbij. De nieuwe hypotheekregels van 2018 zorgen ervoor dat u niet meer dan de woningwaarde mag lenen. Er is dus flink wat eigen geld nodig en dat is terug te zien in de cijfers.

Meer eigen geld nodig

Het bedrag dat wordt ingelegd bij de aankoop van een woning, is dit jaar behoorlijk toegenomen. Waar in het eerste kwartaal van 2017 nog gemiddeld € 44.247 aan eigen geld werd ingebracht, was dat bij het eerste kwartaal van 2018 al € 51.321. Een stijging van maar liefst 16%. Mensen die doorstromen naar een tweede, derde of vierde woning leggen meer eigen geld in dan starters (€ 74.222 tegenover € 27.821 voor starters).

Verplichte inleg overwaarde

Wilt u weten of u genoeg eigen geld hebt om uw droomhuis te kopen? Maak dan een afspraak met Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Deze hypotheekadviseurs werken samen met VMD Koster verzekeringen. Zij vertellen u dan ook over de bijleenregeling, het eigenwoningreserve en wat de gevolgen zijn als je meer betaalt dan de vraagprijs (overbieden).