Hypotheekrente: laag, lager, laagst

Hypotheekrente: laag, lager, laagst

Maandag 4 juni 2018

Hypotheekrente: laag, lager, laagst

Het kan je niet ontgaan zijn dat de rente uitzonderlijk laag staat. Voor de spaarder is dat vervelend, als je een eigen woning hebt juist heel prettig. Helaas zie je dat niet iedereen er al van profiteert. Veel mensen betalen nog steeds ongeveer 5% hypotheekrente, terwijl dit met gemak de helft kan zijn; 2,5% voor 20 jaar vast bijvoorbeeld.

Maar waarom is mijn hypotheekrente dan nog zo hoog?

Denk je dat jij ook te veel rente betaalt voor jouw hypotheek? Dan ben je niet de enige. Waarschijnlijk heb je de rente voor langere tijd vastgezet. Een contractuele verplichting dus. Is dat dan ‘een beetje dom’ geweest? Helemaal niet, want er is een hoop gebeurd in de afgelopen tien jaar. En die 4 of 5% rente leek jaren geleden ook gewoon een goede deal.

Kunnen we de toekomst voorspellen?

Dat is natuurlijk onmogelijk, maar ooit was 2018 ook ‘de toekomst’. Je kunt wél terugkijken en snappen wat er aan voorafgegaan is dat de rente nu zo ontzettend laag is. De kredietcrisis, de hoge werkeloosheid, lage economische groei zorgden voor een slecht economisch klimaat. Maar de crisis is gelukkig bijna voorbij. De werkeloosheid neemt af, het vertrouwen neemt toe. Dat zie je heel duidelijk terug in de woningmarkt in Nederland, die explodeert bijna zo hard als het gaat. Dit geeft een inkijkje in de toekomst.

Laag, hoger, hoog

Dát de rente van laag naar hoog gaat, is wel zeker, maar wanneer is niet te voorspellen. Voorlopig lijkt het redelijk stabiel. Maar op aandelenmarkten en in de politiek zie je wel toenemende onrust. Vaak is dat een teken dat er veranderingen op komst zijn. Dus nu al in actie komen?

Optie: hypotheek oversluiten of rentemiddeling

Om jouw hypotheek te verbeteren, kun je kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Omdat de rente nog steeds erg laag is, levert dit vaak honderden euro’s voordeel per maand op. Oversluiten betekent eigenlijk dat je een nieuwe hypotheek afsluit voor jouw bestaande woning en dat de huidige hypotheek stopt. Veel hypotheekverstrekkers bieden daarnaast de mogelijkheid voor rentemiddeling. Jouw huidige hypotheekrente wordt dan gemiddeld met de actuele rente.

Rekenvoorbeeld: hoeveel levert oversluiten op?

Stel je hebt een hypotheek van € 250.000 en de hypotheekrente is 5%. Je betaalt per maand nu € 1.217. Met oversluiten kan de rente terug naar 2,65%, de maandlast daalt dan naar € 816. Omdat gekozen is voor 20 jaar vast, bespaar je ruim € 400 per maand en ben je 20 jaar lang zeker van lage lasten.

Optie: verhuizen

Heel vaak blijkt dat als mensen ons de lage rente laten doorrekenen, zij eigenlijk al aan het dromen zijn van een andere woning. En die mooie grotere woning die ze op het oog hebben staat al wat langer te koop. Dankzij de lage rente en de overwaarde op de huidige woning, behoort verhuizen ineens ook tot de mogelijkheden.

Rekenvoorbeeld: hoe kun je groter wonen en toch lagere lasten hebben?

Stel je hebt een hypotheek van € 280.000 en de hypotheekrente is 5,3%. Je betaalt per maand nu € 1.332. De woning wordt goed verkocht en er is € 65.000 overwaarde. Je koopt een woning van € 475.000 en vraagt een nieuwe hypotheek aan voor € 410.000. Door te verhuizen kan de rente opnieuw worden afgesloten op 2,55% voor 20 jaar vast. De maandlast daalt dan naar € 1.190. Groter wonen met een lagere maandlast dus!

Advies over de lage hypotheekrente?

Wil je ook profiteren van de lage hypotheekrente? Neem contact op met Freek Hypotheek bij u in de buurt:

Deze blog is geschreven door Michiel Pelser, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Utrecht.