Hypotheek oversluiten: wat is jouw besparing?

Hypotheek oversluiten: wat is jouw besparing?

Dinsdag 5 mei 2020

Hypotheek oversluiten: wat is jouw besparing?

Heel veel huizenbezitters sluiten in 2020 hun hypotheek over. Begrijpelijk, want oversluiten levert bijna altijd een forse besparing op de maandlasten op. Uit onderzoek van begin dit jaar, bleek het gemiddeld om € 224 per maand te gaan. In de praktijk kom ik nog veel hogere besparingen tegen. Wat kan jij besparen? Freek rekent het voor je uit!

Hoogste aantal hypotheekaanvragen ooit door oversluiten

Het eerste kwartaal van 2020 is een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. Dit wordt vooral veroorzaakt door het toegenomen aantal oversluitingen. Door de langzaam weer oplopende hypotheekrente en toegenomen onzekerheid vinden veel huizenbezitters het een goed moment om de hypotheek over te sluiten.

Oversluiten en aflossingsvrije hypotheek behouden

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun aflossingsvrije hypotheek behouden bij oversluiten. Het is niet meer mogelijk een nieuwe hypotheek aan te vragen waarvan een deel van de lening aflossingsvrij is. Als je al een hypotheek hebt die (gedeeltelijk) aflossingsvrij is, dan kan je dat wel meenemen naar je nieuw hypotheek. En dat gebeurt dan ook vaak. Bij Freek adviseren we dit echter alleen als het ook een verantwoorde keuze is.

Regels voor aflossingsvrije hypotheek oversluiten

De reden voor het behouden van de aflossingsvrije hypotheek is duidelijk: het verlaagt de hypotheeklasten. Omdat de woningwaarde sterk gestegen is sinds het afsluiten van de hypotheek, is het risico niet altijd hoog. Als je de aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten, zijn er wel een paar regels om rekening mee te houden. Jouw hypotheekadviseur bij Freek kent deze regels natuurlijk. Zo mag bij veel banken maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn, maar er zijn ook banken met ruimere mogelijkheden mocht dat nodig en verantwoord zijn.

Oversluiten samen met Freek Hypotheek

Wil je besparen op je maandlasten? Maak een afspraak met Freek. We nemen eerst samen met jou door hoe je hypotheek nu in elkaar zit en wat er mogelijk is. Vervolgens begeleiden wij het proces van A tot Z. Maak daarom snel een afspraak. De afspraak kan telefonisch of met beeldbellen. Kom je toch liever langs bij ons kantoor in Bodegraven? Of bij onze collega’s in Alphen aan den Rijn of Utrecht? Dat kan ook. Wij zorgen voor een veilige omgeving volgens de voorschriften van het RIVM.

Een afspraak maken met Freek

Deze blog is geschreven door Gerben Jan van der Lugt, Erkend Hypothecair Planner bij Freek Hypotheek Bodegraven