Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Heeft u straks voldoende pensioen?

Heeft u straks voldoende pensioen?

Per 1 januari 2015 zijn de regels voor pensioenopbouw opnieuw aangepast. Dit betekent onder andere dat de AOW-leeftijd versneld omhoog gaat en dat u minder pensioen kunt opbouwen via uw werkgever. Iedereen krijgt hier mee te maken, maar de gevolgen zijn verschillend per leeftijdsgroep:

Ik ben ouder dan 60 U heeft jarenlang pensioen opgebouwd met behulp van het hoge opbouwpercentage. Hierdoor wordt u minder geraakt door de verlaging, het grootste gedeelte van uw pensioen is namelijk al opgebouwd. Wel moet u een paar maanden langer doorwerken.
Ik ben tussen de 50 en 60 jaar oud U moet in de meeste gevallen doorwerken tot uw 67e. Doordat u minder pensioen opbouwt vanaf 1 januari 2015, wordt uw pensioen minder hoog. Wellicht heeft u ruimte om extra geld opzij te zetten en zo uw pensioen aan te vullen zodat u genoeg opbouwt voor uw toekomstplannen en wensen. Belangrijk is wel dat u zich even verdiept in de situatie die kan ontstaan als u eventueel overlijdt en welke gevolgen dit heeft voor uw partner. Doordat er nu minder nabestaandenpensioen wordt opgebouwd, krijgt uw partner door de nieuwe wetgeving namelijk flink minder uitgekeerd na uw overlijden.
Ik ben tussen de 30 en 50 jaar oud Ook u werkt door tot minimaal uw 67e. Door de verlaging van uw pensioenopbouw bouwt ook u minder pensioen op. Door deze verlaging van uw pensioenopbouw krijgt u in het algemeen maandelijks na uw pensioen minder dan 50% van uw laatst verdiende loon. Bovendien is het ook voor dertigers en veertigers belangrijk om u al te verdiepen in de situatie als de partner die het meest verdient, overlijdt en welke gevolgen dit heeft voor de partner dia achterblijft. Doordat u minder nabestaandenpensioen opbouwt, krijgt de partner die achterblijft flink minder uitgekeerd bij overlijden.
Ik ben tussen de 20 en 30 jaar oud Als u net begonnen bent met werken, is pensioen heel ver weg. Het is echter wel goed om er nu al naar te kijken. Door de nieuwe regelgeving komen twintigers namelijk uit op een historisch laag pensioen. In de meeste gevallen is het pensioen straks lager dan 30% van het laatst verdiende loon. Dit is bijna altijd te weinig om van rond te komen. Daarom is het echt zinvol om tijdig, zelf hiervoor geld opzij te zetten zodat er genoeg beschikbaar is voor uw plannen voor als u met pensioen gaat.

Extra pensioen opbouwen?

Om ervoor te zorgen dat u op uw oude dag toch voldoende pensioen ontvangt is het belangrijk dat u nadenkt over mogelijke oplossingen. Zodat u straks kunt leven zoals u gewend bent. Onze adviseurs helpen u daar graag bij. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Neem contact op met VMD KOSTER

Aanvinken