Bijna met pensioen, kunnen de hypotheeklasten nog omlaag?

Bijna met pensioen, kunnen de hypotheeklasten nog omlaag?

Woensdag 25 maart 2020

Bijna met pensioen, kunnen de hypotheeklasten nog omlaag?

Wat kan je doen als je hoge hypotheeklasten hebt en je pensioendatum nadert. Want vaak betekent pensionering een lager inkomen? Je wilt niet dat er betaalproblemen ontstaan. Ik leg je uit hoe Freek dit heeft opgelost voor het echtpaar Ben (64) en Marjan (58).

Maandlasten niet meer op te brengen

Ben en Marjan kochten hun eerste huis in 2008. De timing was ongelukkig, want het was nét voor de kredietcrisis. Het huis was al snel minder waard dan wat ze betaald hadden. De hypotheek was dus hoger dan de woningwaarde, dit heet onder water staan. Nu, twaalf jaar later, zijn de huizenprijzen hersteld. Maar ze wonen niet in een gebied waar de huizenprijzen door het dak zijn gegaan.

Toen ze die woning kochten 52 en 46 jaar oud. Nu staat Ben voor zijn pensioen en Marjan is pas 58. Ze betalen nu 1.340 euro voor hun hypotheek. Dat is eigenlijk veel te hoog voor het pensioeninkomen dat ze gaan hebben vanaf volgend jaar. Dat komt ook omdat zij te maken hebben met een AOW-gat.

Die hypotheek was voor twaalf jaar geleden een prima verhaal: 50% spaarhypotheek, 50% aflossingsvrij en een hypotheekrente van 5,45%. Door de kredietcrisis en huidige zéér lage rente, kijken wij als hypotheekadviseurs nu heel anders aan tegen de situatie.

Zorgeloos kopen en verkopen

Ondanks dat Ben bijna met pensioen gaat, was er voldoende ruimte voor verbetering. Ben en Marjan kochten uiteindelijk een andere woning. Ze verkopen straks hun huidige woning met ongeveer 20.000 euro overwaarde. Ook de spaarhypotheek levert zo’n 20.000 euro spaarkapitaal op. Een mooi bedrag om de overstap te doen.

De gekochte nieuwbouwwoning is zelfs 50.000 duurder dan de oude woning. Door de woning te verkopen kunnen ze zonder boete de lopende hypotheek aflossen. De nieuwe hypotheek heeft een historisch lage rente van 2,06% voor 30 jaar vast. De nieuwe netto maandlast is nog niet eens 800 euro.

Het genieten kan beginnen

Zo gaan Ben en Marjan er enorm op vooruit, zowel in woongenot als financieel. Belangrijk is dat zij geen financiële zorgen meer hebben en Ben kan gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. Ze gaan ruim 500 euro per maand minder betalen aan hun hypotheek en kunnen de nieuwe woning prima betalen. Omdat ze naar een energiezuinige woning gaan, zijn de energielasten ook veel lager.

Oversluiten is vaak ook een optie

Verhuizen is niet altijd een optie. Misschien ben je dol op je huidige woning, zijn de huizenprijzen te hoog of staat jouw droomhuis niet te koop. Ook dan kan je de hypotheeklasten verlagen. Want oversluiten is vaak ook mogelijk en levert veel voordeel op. Zelfs als je binnenkort met pensioen gaat, of al bent gestopt met werken, zijn er zat kansen om te besparen!

Is jullie hypotheek ook te duur na je pensioendatum?

Hebben jullie ook het probleem dat de hypotheeklasten te hoog zijn ten opzichte van het (toekomstige) pensioeninkomen? Bel dan eens met Freek. Tijdens een telefonische afspraak bespreken we jullie wensen en wat tot de mogelijkheden behoort. Genieten van je pensioen is een stuk makkelijker als je hypotheek goed geregeld is.

Een (bel)afspraak maken met Freek

Graag maak ik een telefonische afspraak om naar je hypotheek te kijken. Ook mijn collega’s in Alphen aan den Rijn en Bodegraven staan voor je klaar. Dit zijn onze contactgegevens: