Aflossingsvrije hypotheek aanpassen of niet?

Aflossingsvrije hypotheek aanpassen of niet?

Vrijdag 15 februari 2019

Aflossingsvrije hypotheek aanpassen of niet?

Heb je de campagne Aflossingsblij gezien? Hiermee moedigen banken huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek aan in actie te komen. Door af te lossen op aflossingsvrij wordt je blij, is het idee. Maar klopt dat wel?

Het voordeel van aflossingsvrij

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan betaal je alleen de rente over je hypotheek. Je lost dus niets af. Het grote voordeel is dat je maandlasten laag zijn. Maar het nadeel is dat je aan het einde van de looptijd nog steeds een hypotheekschuld hebt.

Aflossingsvrij betekent niet dat je nooit hoeft af te lossen

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niks af. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd het complete hypotheekbedrag als restschuld overhoudt. Als je het geld daarvoor niet hebt, heb je twee opties om af te lossen: je woning verkopen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit is niet altijd even makkelijk, want de regels voor een nieuwe hypotheek zijn namelijk strenger geworden.

Wanneer is aflossingsvrij geen probleem?

Heb je een woning die (veel) meer waard is dan het hypotheekbedrag wat openstaat? En is jouw (toekomstige) inkomen genoeg om de hypotheeklast te dragen? Dan is er in principe geen probleem. De waarde van jouw woning en jouw inkomen  zijn hoog genoeg om een nieuwe hypotheek af te sluiten over het deel dat jij nog niet hebt afgelost.

Maar wat als het wel een probleem is?

Het is een ander verhaal als de verhouding tussen de hypotheek, de waarde van de woning en jouw (toekomstige) inkomen niet in balans is. Volgens de Nederlandse banken lopen 200.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek een risico. Zij hebben niet genoeg gespaard om aan het einde van de looptijd hun hypotheek af te lossen en zijn ook de mogelijkheid om dan een nieuwe hypotheek af te sluiten niet voldoende.  Bovendien is er na 30 jaar ook geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk.

Gelukkig kan je rekenen op Freek

Hoor jij ook bij deze groep (of weet je het niet zeker)? Dan is het voor jou het beste zo snel mogelijk eens met mij of één van mijn collega’s bij Freek om de tafel te gaan. De eerste afspraak is zonder kosten en verdere verplichtingen, maar levert je wel al heel veel waardevolle informatie op. Want ik garandeer dat je na het gesprek precies weet wat je moet doen om jouw hypotheek te verbeteren.

De contactgegevens van Freek Hypotheek

Deze blog is geschreven door Michiel Pelser, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Utrecht.