Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Een hoverboard cadeau van de Sint?

woensdag 30 november 2016

Hoverboards zijn een populair Sinterklaascadeau. Voor een hoverboard betaal je meer dan 200 euro. Het is dus niet verwonderlijk dat u deze zou willen verzekeren. Er bestaan echter nog geen verzekeringen voor hoverboards. Ook binnen bestaande verzekeringen is er geen dekking. Wij leggen uit waarom dit zo is.

Wat is een hoverboard?

Een hoverboard (ook wel balanceboard of airboard genoemd) is een soort skateboard met wielen aan de zijkant, waardoor je recht vooruit kan bewegen in plaats van zijwaarts zoals op een traditioneel skateboard. Je kunt je voortbewegen door naar voren of achteren te leunen, het centrale kantelmechanisme zorgt ervoor dat je kunt rijden.

Wetgeving in Nederland

De Nederlandse wetgeving is duidelijk. Met een hoverboard mag u niet op de openbare weg rijden. U mag ook niet op de stoep rijden. Hoverboards hebben geen stuur of zitplaats. Het valt daardoor in geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Eigenlijk mag met een hoverboard dus alleen op eigen terrein gereden worden.

Waarom kan een hoverboard niet verzekerd worden?

  • Voor de wet is een hoverboard een motorrijtuig maar de minister heeft het voertuig niet goedgekeurd voor gebruik op de weg (dus ook niet op de stoep). Er worden geen kentekens voor afgegeven en daarom kan er ook geen motorrijtuigverzekering voor afsluiten.
  • Bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen is het aansprakelijkheidsrisico voor schade door motorrijtuigen uitgesloten. Vaak wordt een uitzondering gemaakt voor motorrijtuigen in de categorie (kinder)speelgoed als de maximale snelheid niet hoger is dan 16 km/u. Hoverboards kunnen vaak harder (tot 25 km/u), waardoor de uitzondering niet geldt voor hoverboards.
  • Een hoverboard werkt op een batterij. Deze wordt vaak snel en goedkoop geproduceerd. Het komt daardoor voor dat de batterij in de brand vliegt. Reden genoeg om een hoverboard te verzekeren tegen brand. Een hoverboard valt echter niet onder de inboedelverzekering omdat motorrijtuigen hierop zijn uitgesloten. Brand en diefstal van het hoverboard zelf zijn dus niet gedekt.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Karin Verzuu

Karin Verzuu

uw particuliere adviseur

0172 611 116

Ik zorg er graag voor dat u tevreden bent en blijft over uw verzekeringen bij ons op kantoor.
Alle specialisten