Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

5 herfsttips voor autorijden

vrijdag 11 november 2016

Tijdens het najaar moeten automobilisten rekening houden met slecht zicht en een nat wegdek, maar ook laagstaande zon komt veel voor. Hoe houdt u de kans op pech in de herfst zo klein mogelijk?

1. Een goede airco, ook in het najaar belangrijk

Veel automobilisten kennen het: beslagen ruiten vlak voor vertrek. Dit wordt veroorzaakt door vochtige lucht in de auto. Een goed werkende airconditioning lost dit probleem snel op. Zodra u de airco aanzet, vervangt de droge lucht uit de airco de vochtige damp in de auto.

2. Laagstaande zon: ruiten schoon houden

De zon staat in het najaar een stuk lager boven de horizon dan in de zomer. Automobilisten kunnen daardoor sneller verblind worden. Helemaal als het geregend heeft, kan het zicht bij laagstaande zon slecht zijn. Om het zicht optimaal te houden, is het belangrijk om de ruiten van de auto goed schoon te houden. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.

3. Laagstaande zon: een zonnebril met polariserende glazen

Daarnaast is het aan te raden om een goede zonnebril in de auto te hebben liggen. Gebruik bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht.

4. Check de verlichting

Om ervoor te zorgen dat u zelf niet over het hoofd wordt gezien, is het voeren van verlichting erg belangrijk. Controleer daarom de werking van de verlichting. Bij koude temperaturen kunnen oude lampen soms ineens kapot gaan.

5. Goede banden

Als het regent, dan heeft een auto minder goed grip op het wegdek. Het is daarom belangrijk om banden te gebruiken die voldoende profiel hebben. Daarmee wordt aquaplaning voorkomen. Ook is het belangrijk om de snelheid te minderen als het regent. Aquaplaning kan namelijk ontstaan doordat de banden het overtollige water niet snel genoeg kunnen wegwerken. Houd bij regen ook altijd meer afstand dan normaal. De remweg wordt namelijk langer. Winterbanden zijn een absolute aanrader. Deze blijven elastischer bij lage temperaturen en leveren meer grip bij water, sneeuw en ijs.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Marianne Hilberink

Marianne Hilberink

uw particuliere adviseur

0172 611 116

Contact met mensen is wat mijn werk zo leuk maakt.
Alle specialisten