Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Meer kans op autoschade bij winterweer

vrijdag 10 januari 2014

Het heeft even geduurd, maar de winter lijkt in de loop van januari toch echt te beginnen. Dat verhoogt ook de kans op schade. Sneeuw en vorst leiden tot extra schade, met name aan auto’s. Op dagen dat de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, komen er zo’n vijfhonderd extra claims van autoschade binnen.

Het winterweer heeft vooral effect op wegen, die ineens in ijsbanen kunnen veranderen. Dit leidt tot extra autoschaden, blijkt uit de bovenstaande cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Ook huizen ondervinden last van winterse temperaturen en neerslag, bijvoorbeeld lekkage door smeltwater of bevroren leidingen die springen. Het aantal schaden aan huizen is echter niet aantoonbaar hoger dan normaal.

Meer sneeuw, meer schade
Hoe groot de extra autoschade is hangt af van het aantal uren vorst en het aantal centimeters sneeuw. Op dagen met een paar uur vorst gaat het al om driehonderd extra auto-ongevallen en 6% meer autoschaden dan normaal. En op dagen dat de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, gaat het om vijfhonderd extra claims. In het geval van sneeuw hangt het af van het aantal centimeters sneeuw en of er gedurende de dag nieuwe sneeuw bij komt. Ligt er 1 tot 3 centimeter sneeuw en komt er niets bij, dan zijn er niet meer schademeldingen dan normaal. Maar ligt er 5 centimeter of meer dan kunnen er wel 50% meer schadegevallen zijn.

Dossier met tips
Hoe onverwachts het winterweer ook kan zijn, automobilisten kunnen zich erop voorbereiden. Zet de auto bijvoorbeeld niet op de handrem, maar in de eerste versnelling. En controleer regelmatig de bandenspanning, de vloeistoffen en de accu.  

Bron: Eufin, 10 januari 2014