Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Zakenreis in het buitenland. Kent u de risico's?

vrijdag 4 april 2014

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw personeelsleden wanneer zij op zakenreis zijn. Maar bent u goed op de hoogte van de risico's? Moet u rekening houden met de politieke stabiliteit, de medische risico's en de kans op geweldsmisdrijven of afpersing en ontvoering? Wij geven u graag een toelichting.

Steeds meer zakenreizen gaan naar een van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Deze landen kennen grotere risico’s voor Nederlandse reizigers dan bijvoorbeeld West-Europese landen en de Verenigde Staten. Toch constateert verzekeraar Chubb dat er weinig extra maatregelen worden genomen door werkgevers.

Een voorbeeld: Mensen die dure horloges dragen worden in landen waar bendes actief zijn vaak een doelwit voor diefstal, maar ook ontvoering en afpersing. Hier moeten de medewerkers voor gewaarschuwd worden en er moeten geen onnodige risico’s genomen worden. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Bijvoorbeeld door een professionele (zaken)reisorganisatie in te schakelen en niet op eigen houtje de reizen te boeken. In geval van nood is uw medeweker zo beter vindbaar en de reisorganisatie onderhoudt ook het contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en International SOS.