Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Nieuwe mogelijkheid zorgverzekering vanaf 2016

donderdag 26 juni 2014

Zorgverzekeraars kunnen vanaf 2016 een verzekering aanbieden waarin ze alleen behandelingen hoeven te vergoeden door bijvoorbeeld medisch specialisten of psychologen met wie ze een contract hebben. Deze waarschijnlijk goedkopere verzekering komt naast de twee bestaande polissen (natura en restitutie). Mensen kunnen ook in deze nieuwe verzekering wel nog steeds zelf hun de huisarts, wijkverpleegkundige, apotheek, verloskundige, fysiotherapeut, tandarts of diëtist kiezen.

Kosten vergoeden van niet gecontracteerde zorg
Verzekeraars moeten nu nog een groot deel van de kosten vergoeden voor een behandeling door een hulpverlener met wie zij geen contract hebben. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil af van ‘dat lek in het systeem’. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP steunen haar hierin. Tegenstanders vinden dat hierdoor de vrije artsenkeuze wordt beperkt. Volgens de voorstanders blijft de bestaande keuzevrijheid echter overeind en komt er voor wie dat wil een goedkopere verzekeringsvorm bij. Voordeel van de nieuwe opzet is volgens Schippers dat mensen kunnen zien waar ze voor kiezen. Bijvoorbeeld of het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn in het pakket van een bepaalde zorgverzekeraar zit.

Keuzevrijheid bij restitutiepolis
In de nieuwe verzekering bepaalt de verzekeraar naar welke specialist of behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand moet gaan. Deze verzekering wordt waarschijnlijk goedkoper omdat de verzekeraar geen behandelingen door niet-gecontracteerde zorgverleners hoeft te betalen. De natura- en restitutiepolis, waarvan alleen de restitutiepolis volledige keuzevrijheid biedt, blijven bestaan. In het wetsvoorstel waar de Kamer nu mee akkoord is gegaan wordt het zorgverzekeraars voorlopig ook verboden om zorgaanbieders te kopen. Schippers wil dat de verschillen tussen zorgverleners en zorgverzekeraars duidelijk blijven.

Bron: AMweb.nl, 26 juni 2014