Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Kosten eerste uitgifte van medicijnen

donderdag 3 juli 2014

Samen met de verzekeraars hebben de apothekers dit jaar veranderingen doorgevoerd bij de apotheker. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat de kosten voor het voor de eerste keer ophalen van geneesmiddelen en de dienstverlening van de apotheek apart in rekening worden gebracht. Voorheen zaten deze kosten in de prijs van het medicijn verwerkt.

Toelichting apothekers
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers daarover: Voor medicijnen op recept betaalt u - naast de kosten van het medicijn - ook de daarbij behorende zorg die de apotheek levert (een standaardtarief van circa 6 euro). Voor medicijnen die u voor het eerst meekrijgt of als u voor het eerst in 12 maanden weer nieuwe medicijnen ophaalt, betaalt u ook een bedrag van 6 euro. Dit tarief voor het eerste-terhandstellingsgesprek (ETG), ook wel de eerste uitgifte, betaalt u voor de extra zorg die uw apotheker levert bij uw nieuwe medicijn.

Consumentenbond
De consumentenbond heeft een folder met de titel Eerste uitgifte van medicijnen gemaakt waarin de regels worden samengevat. De informatie kunt u ook .

Uitzending Kassa
Het televisieprogramma Kassa schonk dit jaar ook aandacht aan de kosten bij de eerste uitgifte van medicijnen. Bekijk op de uitzending terug en lees het bijbehorende artikel over de uitleg die een apotheek geeft (of moet geven) bij een nieuw medicijn.

Bron: Kassa, Consumentenbond en KNMP, 3 juli 2014