Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Aantal inbraakclaims daalt

woensdag 8 oktober 2014

In de Week van de Veiligheid heeft het Verbond van Verzekeraars de Risicomonitor Woninginbraken gepubliceerd. Dit is een analyse gemaakt van inbraakclaims die verzekeraars hebben geregistreerd. De belangrijkste conclusie is dat het aantal inbraakclaims per 1.000 huishoudens daalde in 2013 naar 4,4. Dit was een jaar eerder 4,7.

Regionale verschillen
Inwoners van de provincie Noord-Brabant de meeste kans op inbraak. In de zuidelijke provincie werden per 1.000 huishoudens jaarlijks 6,3 claims genoteerd. Groningen is nog steeds de veiligste provincie. Van de grote steden met meer dan 50.000 huishoudens was het inbraakrisico het laagst in Leiden en het hoogst in Breda.

Meer uitkomsten
De inbraakkans blijkt in Vinex-wijken 15% hoger dan in andere stedelijke gebieden. De vermoedelijke verklaring hiervoor is dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook tellen de wijken relatief veel tweeverdieners die vaker waardevolle spullen in huis hebben. Inbrekers zijn het actiefst in de donkere maanden (oktober tot en met maart). De piek is tijdens de kerstdagen.

Bron: Verbond van Verzekeraars, 8 oktober 2014