Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Weet u welke zorgverzekering u heeft?

maandag 1 december 2014

Het onderscheid tussen de drie soorten basisverzekering (selectief, natura en restitutie) is niet bekend bij veel Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction onder duizend respondenten.

Met een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. Als u kiest voor een naturapolis mag u alleen gebruikmaken van de zorgaanbieders die een contract hebben met uw verzekeraar. Als u gebruik maakt van een zorgaanbieder die niet is gecontracteerd, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten mogelijk niet. De naturapolis is daarom ook goedkoper dan de restitutiepolis, maar uw keuzevrijheid is dus minder.

Sinds vorig jaar bestaat de derde variant selectief. Dit is een beperkte variant op de naturapolis. De premie is laag, maar de keuzemogelijkheden zijn zeer beperkt. De kans is dus aanwezig dat u voor niet-spoedeisende zorg niet altijd dichtbij terecht kunt.

Let op de dekking voor fysiotherapie
Fysiotherapeuten gaan hun klanten wijzen op welke zorgverzekeraar en aanvullende verzekeringen geschikt zijn voor hun situatie. De organisatie richt zich vooral op mensen met een chronische aandoening, die niet op de lijst van de verzekeraars van chronische aandoeningen staat. Volwassenen met een chronische aandoening die vermeld staat op de lijst moeten de eerste twintig fysiotherapiesessies zelf betalen, daarna neemt de verzekeraar de betalingen over. Maar de lijst van aandoeningen is beperkt. Reuma staat er bijvoorbeeld niet op, terwijl die patiënten regelmatig naar de fysiotherapeut moeten, in sommige gevallen zelfs twee keer per week. Een goede aanvullende zorgverzekering is dan dus van groot belang.

Bron: AMweb.nl, 1 december 2014