Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Wintertips voor uw auto

dinsdag 2 december 2014

De winters in Nederland worden steeds strenger. Gladde wegen, sneeuwbuien en vorst zijn niet de meest ideale omstandigheden om met de auto op pad te gaan. Een goede voorbereiding is dan erg belangrijk. Allianz Global Assistance geeft een aantal tips voor automobilisten, zodat u deze winter niet voor verrassingen komt te staan.

1. Laat een wintercheck doen bij de garage
Het is goed om de auto voorafgaand aan de winterperiode te laten controleren bij een garage of dealer. Er wordt dan gekeken naar de conditie van de accu, status van de banden, de bandenspanning, de ruitenwisserbladen en het niveau van de koel- en ruitenwisservloeistof. Ook testen zij het remsysteem van de auto.

2. Ga goed voorbereid op weg
Het is belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. Controleer de verlichting en zorg voor voldoende reservelampjes. Om het vastvriezen van de autodeur te voorkomen is het aan te raden om portierrubbers en portiersloten in te sprayen met vaseline. Ook is het goed om startkabels en een sleepkabel in de auto te leggen. Neem ook altijd een deken, een waxinelichtje en extra eten en drinken mee in de auto.

3. Vervang zomerbanden voor winterbanden
Is het zeven graden of kouder? Rijd dan met winterbanden. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling, die langer zacht blijft bij lage temperaturen. De remweg van een winterband is daarom twee keer korter dan die van een zomerband. Controleer daarnaast regelmatig de bandenspanning. Dit voorkomt slijtage en het bespaart brandstof.

4. Een waxlaag biedt extra bescherming
IJs, sneeuw en strooizout zijn niet goed voor de auto. Maak de auto daarom regelmatig schoon. Het aanbrengen van een stevige waxlaag voor de vorstperiode geeft de auto goede bescherming.

5. Gebruik geen handrem
Zet bij lage temperaturen de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de achteruitversnelling, om te voorkomen dat de handrem vastvriest. Zit de handrem toch vast? Probeer deze dan nog iets aan te trekken. Vaak breekt het ijs en is de handrem weer los te krijgen.

6. Voorkom ruitschade
Maak ruiten van de auto altijd sneeuw- en ijsvrij. Dit kan met een goede ijskrabber of ontdooispray. Belangrijk is om hier niet de ruitenwissers voor te gebruiken. Giet ook geen warm water over de ruit. Deze kan dan namelijk gemakkelijk barsten. Toch een sterretje of barst in het raam? Laat deze dan zo snel mogelijk verhelpen. Doordat de ruit van buiten sterk afkoelt, maar van binnen verwarmd wordt, is de kans groot dat het sterretje een barst wordt.

Bron: Bron: Allianz Global Assistance, 20 november 2014