Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Veilig autorijden in de bergen

dinsdag 23 december 2014

Wie met de auto op wintersport gaat, ontkomt er niet aan: rijden in de bergen. En dan ook nog eens met een zwaar beladen auto. In dit artikel krijgt u enkele tips om veilig door de sneeuw en bergen te reizen van verzekeraar Allianz.

Bereid u goed voor
Zorg voor een accu die in orde is, functionerende ruitenwissers en voldoende ruitenvloeistof, antivries en olie. Neem ook warme dekens en genoeg eten en drinken mee voor het geval u pech krijgt of in een file belandt.

Rij in de juiste versnelling
Rij bergopwaarts niet in een te hoge versnelling. Bij het omhoogrijden moet de motor een trekkend gevoel geven. Trekt de auto niet goed, schakel dan terug naar een lagere versnelling. Het ideale toerental ligt tussen de 3000 en 4000. Bij een te hoge versnelling, raakt de motor oververhit. Dit geldt zowel voor bergop als bergaf rijden. Daal af in dezelfde versnelling als bij het klimmen. Zo remt u af op de motor en spaart u uw remmen.

Neem maatregelen bij een warme motor
Hou de temperatuur in de gaten. Is de temperatuur hoog en de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren, zodat de waterpomp en ventilator sneller gaan draaien. Zet de airco uit, zodat de motor meer van de koeling kan gebruiken. En zet de verwarming en blower vol aan om de overtollige warmte af te voeren. Vergeet daarbij niet de ramen open te zetten om zelf niet weg te smelten. Als u naar beneden rijdt, is de rijwind voldoende om de motor af te koelen.

Let op tegenliggers
Kijk bij een haarspeldbocht altijd vooruit naar het verkeer dat eraan komt: bij het klimmen naar de weg boven u, bij het dalen naar weg onder u. Zo bent u voorbereid op tegenliggers. Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Voor stijgend verkeer is het namelijk lastiger om op gang komen na stilstand. Bij een erg ingewikkelde situatie moet degene uitwijken die dat het makkelijkste kan doen.

Vergeet het Nieuwe Rijden
Het Nieuwe Rijden – zo snel mogelijk doorschakelen naar een hogere versnelling – is natuurlijk zuinig. Maar in de bergen heeft het geen zin. Daar kan een hoge versnelling leiden tot een oververhitte motor.

Rij rustig bij sneeuw en gladheid
Ligt er sneeuw of is de weg glad? Las dan extra pauzes in of wissel sneller met een medebestuurder. Rijden bij sneeuw of gladheid vergt namelijk extra concentratie en daardoor raakt u sneller vermoeid. Rij rustig, rem niet te hard en hou voldoende afstand van de auto voor u. Gebruik de juiste winterbanden en sneeuwkettingen.

Bron: Allianz, 18 december 2014