Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Deeleconomie en verzekeringen

dinsdag 23 december 2014

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat polissen niet goed passen bij de deeleconomie. Zij zijn gebaseerd op bezit en niet op gebruik. Daarom voldoen zij niet aan wat de toekomstige klant nodig heeft van zijn verzekeraar. Het is de taak van verzekeraars om producten te leveren die passen bij nieuwe situaties.

Sharingpolissen
Diensten als Airbnb, Peerby, Snappcar, Uber en Thuisafgehaald.nl zijn voorbeelden van de deeleconomie (of sharing economy). Een aantal verzekeraars ontwikkelt daarom al zogenoemde sharingpolissen. Want juist als iemand zijn spullen uitleent of verhuurt aan onbekenden, wil hij de zekerheid dat als er iets mee gebeurt de schade vergoed wordt. Verzekeraars moeten deze zekerheid bieden met passende producten.

Een voorbeeld waar een verzekeringsoplossing voor moet komen is het virtuele kookplein Thuisafgehaald.nl. Wat als het voedsel niet goed is en een koper ziek wordt? Onder de AVP van de verkoper is productaansprakelijkheid waarschijnlijk niet gedekt omdat het verkopen van maaltijden een bedrijfsmatige activiteit is. Daarom zou een AVB geschikt zijn, maar kan van een thuiskok verwacht worden dat deze verzekering wordt afgesloten?

Verhuurdekking
Nationale-Nederlanden komt per 1 januari met een uitgebreide inboedelverzekering. Polishouders zijn daarin standaard gedekt tegen brand- water- en stormschade bij tijdelijke verhuur van hun woning van maximaal twee maanden. Ook Aegon kijkt naar de mogelijkheden van zo’n verzekering.

ASR kent al een verhuurdekking, als uitbreiding van bestaande inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Dit vanwege tijdelijke verhuur van woningen door mensen die een nieuw huis hebben gekocht, maar hun oude woning  nog niet verkocht krijgen. ASR wil deze dekking vanaf volgend jaar meer onder de aandacht brengen als optie bij verhuur via Airbnb.

Bron: AMweb.nl, 18 december 2014