Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Waar in Europa moet u tol betalen?

woensdag 17 juni 2015

Gaat u met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan is de kans groot dat u tol moet betalen. Allianz maakte daarom een overzicht met een toelichting op tol betalen in een groot aantal Europese vakantielanden. Wij geven u de informatie voor de landen waar Nederlanders het vaakst op vakantie naartoe gaan. Het complete overzicht vindt u op de website van Allianz.

België en Luxemburg

In België en Luxemburg betaalt u geen tol op de snelwegen. Er is wel een toltunnel in België: de Liefkenshoektunnel onder de Schelde bij Antwerpen. U kunt hier contant betalen en met een creditcard. Een personenauto kost € 4,95 als u met creditcard betaalt en € 6,- als u contant betaalt. Goedkoper is het om de gratis Kennedytunnel te gebruiken.

Duitsland

In Duitsland zijn er vergevorderde plannen om in 2016 tol in te voeren voor auto's met een buitenlands kenteken. Dit jaar betaalt u dus nog geen tol. Voor een aantal steden heeft u een milieusticker nodig. Bijvoorbeeld in Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, Osnabrück en München. Deze 'Umweltplakette' kunt u kopen bij de ANWB, Duitse garages en Duitse keuringsstations.

Frankrijk

In Frankrijk moet u op de meeste autosnelwegen tol betalen, en daarnaast bij sommige tunnels en bruggen. Het tarief is afhankelijk van de klasse van uw auto of camper. U kunt contant betalen of met uw creditcard. U kunt ook een tolbadge aanschaffen. Met deze badge gaat de slagboom automatisch open bij een tolpoortje. De tol wordt achteraf van uw rekening afgeschreven. U kunt de tolbadge kopen bij de ANWB.

Spanje

In Spanje zijn de meeste snelwegen tolwegen. U betaalt contant of met uw creditcard, en soms met uw bankpas. U kunt ook gebruikmaken van het elektronische betaalsysteem VIA-T. Hiervoor heeft u een kastje nodig, dat u kunt kopen bij Spaanse banken. U kunt dan zonder stoppen door de tolpoortjes rijden.

Italië

Bijna alle Italiaanse snelwegen zijn tolwegen. U kunt contant betalen of met uw creditcard, en op steeds meer tolwegen ook met uw bankpas. U kunt ook een VIA-card aanschaffen om sneller door de tolpoortjes te kunnen rijden. U koopt deze kaarten bij servicestations langs de autosnelweg en bij tabakswinkels. Ze zijn er in verschillende bedragen. Deze kaarten zijn geldig in heel Italië, behalve op Sicilië. U betaalt ook tol voor de Mont Blanctunnel, Fréjustunnel en Grote Sint-Bernardtunnel. Verder moet u voor Milaan en Bologna een milieuvignet aanschaffen. Dit vignet is een dag geldig.

Oostenrijk

In Oostenrijk heeft u een tolvignet nodig voor voertuigen lichter dan 3500 kg. De vignetten zijn 10 dagen, 2 maanden of 14 maanden geldig. Ze zijn te koop bij de ANWB en bij een aantal grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Heeft u een voertuig dat zwaarder is dan 3500 kg? Dan heeft u een GO-box nodig, een kastje dat u met een tegoed moet opladen en achter de voorruit moet plaatsen.

Zwitserland

In Zwitserland is net als in Oostenrijk een tolvignet verplicht voor auto's, motoren en aanhangers tot 3500 kg. Dit vignet is 14 maanden geldig en te koop bij postkantoren en tankstations. In Nederland kunt u het vignet bij de ANWB kopen. Verder wordt in Zwitserland tol gevraagd voor de Grote Sint-Bernhardtunnel.

Bron: Allianz Drife Safely, 16 juni 2015