Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Bedrijfsbrand is vaak te voorkomen

maandag 3 oktober 2016

Bedrijfsbrand is vaak te voorkomen

Goede brandverzekeringen zijn van groot belang, maar achteraf blijkt vaak dat een brand te voorkomen was. Hieronder krijgt u alvast een paar handige tips om de kans op brandschade te verkleinen.

Tip 1: Ruim op

Opruimen, het klinkt heel simpel. Maar in de praktijk gebeurt dat toch te weinig. Voor timmermannen- of vrouwen en  aannemers met een eigen werkplaats neemt de kans op brand zienderogen af als hij of zij na elke zaagklus de werkplaats even aanzuigt. Maar ook stof op kantoor of bijvoorbeeld in een paskamer van een winkel is een brandversneller. Schoonmaken vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje.

Tip 2: Zet geen voorwerpen of auto's vlakbij de gevel

Een rijtje bestelauto's in het gelid voor de gevel of ingang van je bedrijfspand is een mooi gezicht, maar vracht- en bestelauto's zijn echter een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. En een voor de deur geparkeerde vrachtauto geeft inbrekers de gelegenheid om de voordeur te forceren zonder dat iemand het ziet. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn een bewezen uitnodiging voor pyromanen.

Tip 3: Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat

Vaak zijn het dezelfde medewerkers die als laatste het pand verlaten. Vraag hen dagelijks even rond te lopen. Zijn alle ramen dicht, brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit? Laat ze bijhouden wat ze zien.

Tip 4: Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers

Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder 'gunstige' omstandigheden brand veroorzaken.

Tip 5: Een alarmsysteem

Wat heeft een alarmsysteem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarmsysteem heeft een dubbele werking. U voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarmsysteem zich snel uit.

Tip 6: Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik

Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Iedereen ziet ze staan. Hou dat zo. Zet de blusmiddelen nooit 'even' op een andere plek, of zet er ook niets voor, ook niet voor een seconde. Check voor de zekerheid tenminste één keer per week of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn.

Tip 7: Weet hoe blusmiddelen werken

Helaas gebeurt het dat medewerkers bij een beginnende brand er achter komen dat zij niet weten hoe de brandblusser werkt. Veel bedrijven hebben (verplicht) een of meer BHV'ers. Zij zijn uiteraard op de hoogte van de werking van blusmiddelen. Zorg er ook voor dat andere medewerkers weten hoe ze brandjes bestrijden met een brandblusser of blusdeken.

Tip 8: Zorg voor een 'gezonde' spanning

Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. En het brengt ook de veiligheid van medewerkers in gevaar. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde en óók onderhouden elektrische installatie.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arie van der Veer

Arie van der Veer

intern accountmanager

06 242 27 885

Samen met u maken wij uw risico’s inzichtelijk en indien nodig zorgen we ervoor dat ze goed verzekerd zijn.
Alle specialisten