Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Een huis kopen: wat kan ik lenen?

donderdag 6 oktober 2016

Een huis kopen: wat kan ik lenen?

"Wat kan ik maximaal lenen?" Dat is vaak de eerste vraag voor een hypotheekadviseur. Er is geen standaard antwoord. Veel mensen nemen hun inkomen als uitgangspunt en verwachten 4 of 5 keer hun jaarinkomen te kunnen lenen. Zo simpel is het echter niet.

Online rekenmodules houden niet overal rekening mee

Online rekenmodules (zoals die van Freek Hypotheek) geven een aardige indicatie van wat u kunt lenen. De uitkomsten van de rekenmodules zijn echter te kort door de bocht.

Uw inkomen is de belangrijkste factor

Uw inkomen is wel de belangrijkste factor voor de berekening. Hoe hoger uw bruto inkomen, hoe meer u kunt lenen. Een alleenstaande met een inkomen van € 20.000 kan ongeveer € 47.500 lenen. Voor een alleenstaande die € 75.000 verdient, is dit circa € 395.000.

Wat is van invloed op uw leencapaciteit?

Wat u maximaal kunt lenen, oftewel uw leencapaciteit, is onder andere ook afhankelijk van of u een studieschuld moet afbetalen, hoe hoog de rente is, de rentevaste periode, wel of geen NHG, uw leeftijd en de jaarlijks wijzigende financieringslasttabellen.

Hoeveel wilt u lenen?

Wat eigenlijk het uitgangspunt zou moeten zijn, is hoeveel u uit wilt geven aan wonen. Hoeveel van uw maandsalaris wilt u reserveren om uw hypotheek mee terug te betalen? En wat blijft er dan nog over voor de andere vaste lasten, de dagelijkse boodschappen en uw vrije tijd? Een hypotheekadviseur helpt u bij het beantwoorden van deze vragen.

Een onafhankelijk en helder advies

Bent u op zoek naar advies? Plan een afspraak in met een adviseur van Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn of Bodegraven. Dat kan heel eenvoudig online via www.freekhypotheek.nl

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Gerben Jan van der Lugt

Gerben Jan van der Lugt

erkend hypothecair planner

0172 - 61 79 07

De keuze voor een hypotheek maak je niet zomaar. Het moet goed zijn én blijven. Daar zorgen wij voor!
Alle specialisten