Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

CEO-fraude steeds groter probleem

dinsdag 9 augustus 2016

In juli waren veel bedrijven een doelwit voor CEO-fraude. Bent u bekend met deze vorm van cybercriminaliteit? En weet u wat u er tegen kunt doen?

Waarom een toename in de zomer?

De nationale politie maakte bekend dat in twee weken maar liefst 430 bedrijven doelwit waren. Mogelijk komt de sterke toename door de vakantietijd. De personele bezetting is minder waardoor de kans op onzorgvuldigheden groter wordt.

Wat is ceo-fraude?

Het gaat om mailtjes van criminelen aan de financiële afdeling van een bedrijf, zogenaamd uit naam van de ceo. Daarin wordt gevraagd snel een groot bedrag over te maken. Onduidelijk is hoeveel geld van Nederlandse bedrijven precies in de zakken van criminelen verdwijnt, maar wereldwijd gaat het volgens de FBI om meer dan drie miljard dollar.

Hoe gaan criminelen te werk?

Criminelen maken op grote schaal domeinnamen aan die vrijwel overeenkomen met de domeinnaam van een bedrijf. Vanuit dat domein worden e-mails verstuurd met het verzoek geld over te maken. De professioneel ogende mails trekken veel mensen over de streep.

Wat kunt u er tegen doen?

Het eerste wat u kunt doen is zorgvuldig zijn. Houdt ook uw collega’s scherp, bijvoorbeeld door dit bericht met hen te delen. Zorg ten tweede voor goede werkafspraken en zorg dat bij de financiële administratie de juiste protocollen gevolg worden. Ten derde kunt u als bedrijf ook een verzekering afsluiten tegen de financiële gevolgen van cybercriminaliteit. Criminelen worden steeds slimmer en handiger, waardoor het risico steeds groter wordt. Een goede verzekering mag daarom niet meer ontbreken.