Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Uitvaartwensen meestal niet vastgelegd

maandag 1 augustus 2016

Uitvaartwensen meestal niet vastgelegd

Vier op de vijf Nederlanders van 45 jaar en ouder heeft het met vrienden, familie of gezin wel eens over hun uitvaartwensen gehad. De keuze om begraven of gecremeerd te worden, is daarbij met 95% veruit het meest besproken onderwerp. Opvallend is dat veel Nederlanders dit onderwerp wel bespreken, maar de uitvaartwensen niet vastleggen. Dit zijn resultaten uit een onderzoek van Monuta.

Wanneer begint het gesprek over de uitvaart?

De momenten waarop Nederlanders spreken over hun uitvaartwensen zijn vaak na emotionele triggers, zoals het horen van een emotioneel lied of het zien van een aangrijpende film. Ook het overlijden van een bekende of het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn veelgebruikte momenten waarom men het gesprek over uitvaartwensen start.

Waarom worden de wensen niet vastgelegd?

In de praktijk blijkt dat nabestaanden veelal worstelen met de vraag hoe het afscheid van de overledene er uit moet zien. Slechts één op de vijf mensen legt de uitvaartwensen daadwerkelijk vast. De belangrijkste reden om uitvaartwensen niet te bespreken of vast te leggen, is omdat men er (nog) niet aan toe is. Andere belangrijke redenen om niet te praten over de eigen uitvaart is omdat men het liever aan de nabestaanden overlaat en men het geen leuk onderwerp vindt om over te praten. Toch is het prettig als de wensen van de overledene bekend zijn en daadwerkelijk vastliggen. Zo kunnen misverstanden worden voorkomen en het geeft een geruststellend gevoel.

Hoe worden de uitvaartkosten betaald?

Naast de emotionele zorgen rondom een uitvaart kunnen er helaas ook financiële zorgen optreden. Want drie op de tien Nederlanders ziet geen enkele mogelijkheid ziet om de kosten van de uitvaart binnen 30 dagen te kunnen betalen als iemand in hun naaste omgeving overlijdt. Dit onderstreept het belang om een voorziening te treffen voor de uitvaartkosten, zoals een uitvaartverzekering. Een onafhankelijk adviseur helpt u hier natuurlijk bij.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Karin Verzuu

Karin Verzuu

uw particuliere adviseur

0172 611 116

Ik zorg er graag voor dat u tevreden bent en blijft over uw verzekeringen bij ons op kantoor.
Alle specialisten