Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Regeling bij betaalachterstand zorgpremie eenvoudiger

vrijdag 15 juli 2016

Vanaf 1 juli kunnen zorgverzekerden met een premieachterstand makkelijker op eigen kracht een regeling treffen met hun zorgverzekeraar. Wanbetalers die zijn aangemeld bij Zorginstituut Nederland (ZIN) betalen vanaf 1 juli een lagere bestuursrechtelijke premie.

Bestuursrechtelijke premie

Mensen die zes maanden of langer hun premie voor de zorgverzekering niet betalen aan hun zorgverzekeraar, worden als wanbetaler aangemeld bij ZIN. Vanaf dat moment betalen zij de bestuursrechtelijke premie. Op 1 juli 2016 is de bestuursrechtelijke premie verlaagd van 159,03 naar 127,91 euro. Deze lagere premie moet ervoor zorgen dat mensen meer financiële ruimte hebben om hun schulden af te lossen.

Regeling met zorgverzekeraar

Verzekerden met een aanmelding bij ZIN kunnen zelf een betalingsregeling met de zorgverzekeraar overeenkomen. Zij betalen dan geen bestuursrechtelijke premie meer, maar gaan weer hun normale premie betalen aan de zorgverzekeraar plus het afgesproken bedrag voor aflossing van de gehele openstaande schuld. Een aantal verzekeraars bood deze mogelijkheid al, maar vanaf 1 juli is deze mogelijkheid wettelijk vastgelegd voor alle zorgverzekeraars. Komt de verzekerde de betalingsafspraken niet na, dan is hij de bestuursrechtelijke premie gelijk weer verschuldigd.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Clarie Bergamin

Clarie Bergamin

relatiebeheerder

0172 245 953

Risicobeheer doe je samen.
Alle specialisten