Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Ventilatoren vaak oorzaak van dakbranden

dinsdag 12 juli 2016

Risico-inspecteur Burghgraef van Tiel & Partners waarschuwt dat het aantal branden dat ontstaat in (dak)ventilatoren de laatste jaren aanzienlijk is gestegen. Vooral in industriële omgevingen waar gewerkt wordt met vettige dampen, vinden veel dakbranden plaats.

Hoe ontstaan dakbranden?

Een van de meest voorkomende oorzaken van brand in ventilatoren ligt in het feit dat de motorkoeling niet goed functioneert. De reden waarom de motorkoeling niet goed werkt is weer te herleiden naar vervuiling, zoals aantasting van vet en bakdampen, in combinatie met afgezogen stof. Daardoor gaat de motor zwaarder draaien en kan de motorkoeling niet meer worden gegarandeerd. Twee andere veelvoorkomende oorzaken zijn onvoldoende onderhoud en verkeerd afgestelde thermische beveiligingen.

Grote gevolgen

Dakbranden zorgen vaak voor forse schade. Dat komt omdat deze branden vaak pas laat worden gesignaleerd, omdat de rook zich boven het dak bevindt. Het personeel ontdekt de brand daardoor pas laat. Bovendien draaien dergelijke ventilatoren ook veelal buiten werktijd. In dit soort situaties zal ook de brandmeldinstallatie een brand pas laat signaleren.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Inge Hartmans

Inge Hartmans

schadebehandelaar & teamleider

0172 245 964

Wij zorgen er dan voor dat de schade soepel en vlot wordt afgewikkeld. Daarom heeft u voor VMD Koster gekozen. Wij zijn er voor u!
Alle specialisten