Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Meer juridische geschillen bij aan- en verkoop woning

woensdag 29 juni 2016

Rechtsbijstandverzekeraar DAS merkt dat er dit jaar meer juridische geschillen ontstaan dan in 2015. Het opvallendste verschil is een toename van 27% in het aantal geschillen bij de aan- en verkoop van huizen. Dit is een gevolg van het economisch herstel en de aantrekkende huizenmarkt.

Grotere risico's bij aankoop woning

Bij de aankoop van een huis lijkt men bereid om grotere risico's te nemen. Er worden aanzienlijk meer zaken gemeld waarbij een woning is gekocht zonder ontbindende voorwaarden of zonder onderzoek naar verborgen gebreken. Ook komt het vaker voor dat er te laat een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden in verband met het niet verkrijgen van een financiering. Verder zijn er regelmatig zaken waarbij blijkt dat de verplichte waarborgsom of bankgarantie van 10% van de koopsom niet is gestort. Het risico bestaat dat de huizenkoper achterblijft met een aanzienlijke boete, of zelfs op straat komt te staan als de eigen woning al verkocht is.

Ook meer geschillen bij overige aankopen

Ook het aantal geschillen bij consumentenaankopen stijgt. In de periode januari tot en met mei waren er 3% meer geschillen. Dat terwijl vorig jaar nog een daling van 2% werd genoteerd.

Minder arbeidsgeschillen

Opvallend is dat het aantal arbeidsgeschillen niet verder is gedaald na de sterke daling van het aantal arbeidsgeschillen in 2015 en 2014. Een mogelijke verklaring voor deze afvlakking is dat er door de aantrekkende arbeidsmarkt meer mensen aan het werk zijn waardoor er automatisch ook meer arbeidsgerelateerde conflicten kunnen ontstaan.

Rechtsbijstandverzekering voor particulieren

Op uw werk, rond uw huis, in het verkeer en als consument loopt u het risico in een conflict verzeild te raken. Er is een groot verschil tussen in je recht staan en het ook krijgen. Dan is het een veilig gevoel om te weten dat de juristen van uw rechtsbijstandverzekering achter u staan en voor uw recht opkomen.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Karin Verzuu

Karin Verzuu

uw particuliere adviseur

0172 611 116

Ik zorg er graag voor dat u tevreden bent en blijft over uw verzekeringen bij ons op kantoor.
Alle specialisten