Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

De lage hypotheekrente verbetert de koopkracht

vrijdag 29 april 2016

De hypotheekrente in Nederland is erg laag. Het FD heeft berekend dat dit een miljardenimpuls geeft aan consumenten. Profiteert u ook van de lage hypotheekrente?

Veel meer besteedbaar inkomen voor huishoudens

Nederlandse huishoudens hebben met 640 miljard euro aan hypotheekleningen een zeer hoge schuld. Bij een gemiddelde hypotheekrente van 5% enkele jaren geleden betaalden alle huizenbezitters bij elkaar zo’n 32 miljard euro per jaar aan rente. Nu de gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar is gedaald tot zo’n 2,5% ligt de potentiële besparing rond de 16 miljard euro.

Niet het volledige voordeel wordt benut

Het voordeel zal in de praktijk minder hoog uitpakken. Dat komt omdat veel huizenbezitters wachten tot de looptijd van hun hypotheek is verstreken. Bij tussentijds oversluiten moet bijvoorbeeld een boeterente worden betaald. Zeker wanneer de rente nog lang vast staat, is dit erg kostbaar en daardoor vaak niet interessant meer. Als alternatief kan rentemiddeling aangevraagd worden bij de bank. Hier werken nog niet alle banken aan mee.

Nadeel voor spaarders en pensioenfondsen

Het voordeel van huizenbezitters staat tegenover het nadeel van spaarders die nagenoeg geen rente meer krijgen. Ook pensioenfondsen zien hun dekkingsgraden dalen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor pensioenuitkeringen.

Ook profiteren van de lage rente?

Profiteert u al van de lage rente voor uw hypotheek? Is het voor u überhaupt mogelijk? Neem contact op met de hypotheekadviseurs van De Hypoheekshop Alphen aan den Rijn en De Hypotheekshop Bodegraven*. Deze adviseurs maken ook onderdeel uit van VMD KOSTER verzekeringsgroep.

* Wanneer de afstand een probleem vormt, kan het gesprek met de hypotheekadviseurs ook online via de camera van uw PC of tablet gevoerd worden.

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Gerben Jan van der Lugt

Gerben Jan van der Lugt

erkend hypothecair planner

0172 - 61 79 07

De keuze voor een hypotheek maak je niet zomaar. Het moet goed zijn én blijven. Daar zorgen wij voor!
Alle specialisten