
Grote kans dat je in 2021 kan besparen op jouw hypotheeklasten
Lees verder
Is broodfonds volwaardig alternatief voor AOV?
vrijdag 22 april 2016
Het aantal broodfondsen in Nederland neemt snel toe. Begin 2016 waren er honderdzeventig broodfondsen met meer dan zevenduizend deelnemers. Hoe werkt een broodfonds en is het een volwaardig alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Ondernemers hebben soms gemengde gevoelens bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze biedt inkomenszekerheid bij ziekte, maar daar hangt een prijskaartje aan en de voorwaarden variëren flink. Het broodfonds is een gezamenlijk fonds opgericht door een groep ondernemers. Zij sparen iedere maand een bedrag op hun eigen broodspaarrekening. Een ziek lid ontvangt maandelijks van alle deelnemers schenkingen om van rond te komen.
In een broodfonds storten 20 tot 50 ondernemers maandelijks een bedrag op hun persoonlijke broodfondsrekening. Dit gebeurt tot er een maximumbedrag is opgebouwd (de maximale buffer). Dan stoppen de maandelijkse betalingen totdat er vanaf de rekening uitgekeerd moet worden. Hoe hoog de maandelijkse inleg is, hangt af van de uitkering die de deelnemer denkt nodig te hebben bij ziekte. Als een deelnemer arbeidsongeschikt wordt, krijgt hij maximaal twee jaar lang maandelijks een uitkering van iedere deelnemer. Die schenking per deelnemer is belastingvrij tot de fiscale schenkingsgrens. Stapt een deelnemer uit het fonds, dan kan hij de buffer (voor zover die niet is uitgekeerd) gewoon weer meenemen. Dat geld blijft van de deelnemer.
Zolang er niemand ziek wordt, blijft het gespaarde bedrag op de broodfondsrekening van de deelnemer staan. Het in te leggen bedrag is gemaximeerd. Zodra de buffer groot genoeg is, betaalt de deelnemer alleen nog contributie. Als de deelnemer uit het fonds stapt, dan neemt hij het geld dat nog op de broodfondsrekening staat mee.
Vormt een broodfonds daadwerkelijk een volwaardig alternatief voor een AOV van een verzekeraar? De maandelijkse inleg voor een broodfonds is in veel gevallen kleiner dan voor een (complete) AOV. Maar er komt meer kijken bij een eerlijke vergelijking.
De inkomenszekerheid die een broodfonds biedt, is niet te vergelijken met de toezeggingen van verzekeraars. Door de strenge financiële voorwaarden waar verzekeraars aan moeten voldoen, kunnen zij harde garanties geven op een uitkering. Broodfondsen hebben beperkte buffers. Als het geld op is, kan er niets meer worden uitgekeerd. Dat maakt broodfondsen vooral in de eerste jaren, als de buffers nog opgebouwd worden, kwetsbaar. Zijn de buffers nog beperkt of worden veel leden ziek, dan krijgen de zieken niet de uitkering waar ze op rekenden. Daarnaast is de duur van de uitkering van groot belang. Een AOV biedt een uitkering zolang de ziekte duurt, tot uiterlijk de pensioenleeftijd, terwijl een broodfonds maximaal twee jaar uitkeert. En daarmee is het nog lang geen volwaardig alternatief voor een AOV.
Klik hier voor meer informatie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze adviseurs via .
Duidelijk maken wat uw plichten zijn aangaande ziekte van medewerkers. Welke risico’s kunt u dragen en wat kunt u beter verzekeren of wat moet u verzekeren.Alle specialisten