Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

De WGA in 2017: UWV of ERD?

dinsdag 12 april 2016

Dit jaar maakt iedere werkgever een keuze voor de WGA in 2017. De regels zijn gewijzigd en u kiest vóór 1 oktober of u volgend jaar eigenrisicodrager bent of niet. Als u geen beslissing neemt, wordt de beslissing voor u gemaakt: u keert terug naar of blijft bij het UWV. En dat is in veel gevallen niet de beste beslissing. Tijd voor actie dus!

Er zijn twee mogelijkheden om uit te kiezen

Als werkgever krijgt u de keuze tussen een publieke verzekering bij het UWV of WGA-eigenrisicodragen. Het eigenrisicodragerschap WGA geldt per 2017 niet alleen meer voor werknemers met een vast dienstverband maar ook voor werknemers met een flex-dienstverband.

Wat is er dan anders ten opzichte van dit jaar?

Buiten het samenvoegen van Vast en Flex is er een belangrijke verandering voor bedrijven die nu nog bij het UWV zitten. De hogere lasten door instroom in de WGA in de afgelopen tien jaar blijven namelijk bij het UWV achter. Dat maakt eigenrisicodragen veel interessanter dan de jaren hiervoor.

De vraag die u (samen met uw adviseur) gaat beantwoorden

Ieder bedrijf moet voor 1 oktober deze vraag beantwoorden: verzeker ik de nieuwe WGA publiek (bij het UWV), of neem ik dit risico in eigen hand door eigenrisicodrager (bij een verzekeraar) te worden? De adviseurs van VMD en KOSTER helpen u bij het beantwoorden van die vraag. Zoals gezegd is uitstellen van de beslissing geen optie. Want dat betekent terugkeer naar (of blijven bij) het UWV en dit is voor de meeste bedrijven niet de beste en voordeligste optie.

Wat kunt u alvast doen om goed voorbereid te zijn op de WGA in 2017?

  • Verzamel alle gegevens over de werknemers die langdurig ziek zijn, doe dit ook voor de ex-werknemers
  • Zorg dat u uw arbo- en verzuimbeleid op orde heeft
  • Blijf u inzetten voor re-integratie van zieke werknemers
  • Stuur de stukken die u van het UWV en de Belastingdienst (zoals de beschikking Werkhervattingskas van de afgelopen drie jaar) ontvangt door naar uw adviseur

Voor een goed begrip: een begrippenlijst over de WGA

Wij hopen dat duidelijk is dat u dit jaar voor een belangrijke beslissing staat voor de WGA. Natuurlijk kunt u daarbij rekenen op uw adviseurs van VMD en KOSTER. Toch is het handig om zelf goed te begrijpen waar het nu precies om gaat. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de vaakst voorkomende termen en afkortingen met een korte toelichting.

Op zoek naar een adviseur voor uw bedrijf?

Alle cliënten van VMD en KOSTER met personeel krijgen advies over de keuzes en de mogelijkheden. Hebt u nog geen personeelsverzekeringen bij ons en wilt u wel geadviseerd worden? Bel ons dan op telefoonnummer 0172 611 116 of stuur een e-mail naar

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arthur de Jong

Arthur de Jong

adviseur

0172 424 244

Duidelijk maken wat uw plichten zijn aangaande ziekte van medewerkers. Welke risico’s kunt u dragen en wat kunt u beter verzekeren of wat moet u verzekeren.
Alle specialisten