Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Asbestdaken vanaf 2024 verboden

donderdag 7 april 2016

Hebt u een dak waar (mogelijk) asbest in verwerkt is? Rechtsbijstandverzekeraar DAS waarschuwt dat die daken vanaf 2024 verboden zijn. Dat betekent dat u een asbestdak vóór 2024 moet verwijderen. En dat kan een kostbare zaak zijn.

Zit er asbest in mijn woning/pand?

Tot 1990 werd asbest regelmatig toegepast in en om huizen en panden, vaak in de vorm van asbesthoudend cement. U kunt het daarom nog tegenkomen in uw woning, met name op en rond het dak.

Subsidieregeling vanaf 1 januari 2016

Zoals gezegd is het verwijderen van asbest vaak een kostbare aangelegenheid. Misschien kunt u (een deel van) de verwijderingskosten terugkrijgen van de overheid. Vanaf 1 januari 2016 heeft de overheid namelijk een subsidieregeling in het leven geroepen.Op deze website vindt u de voorwaarden van de subsidieregeling.

Kans op boete

Hebt u na 2024 nog een asbestdak? Dan kan de gemeente bestuursdwang toepassen. Dat betekent dat u een boete (dwangsom) krijgt omdat u zich niet aan de regels houdt. Op die manier dwingt de gemeente u om het asbestdak te verwijderen. Is uw asbestdak op dit moment verwaarloosd? Dan kan de gemeente al eerder eisen dat u het dak verwijdert.

Asbestdak in huurwoning of bedrijfspand

Woont u in een huurwoning of huurt u een bedrijfspand, dan vraagt u zich wellicht af wie voor de kosten van verwijdering opdraait: u of de verhuurder? Bij een huurwoning komen deze kosten voor rekening van de verhuurder, aangezien het gaat om groot onderhoud.

Als u een bedrijfspand huurt, kan het ingewikkelder liggen. In principe is het verwijderen van asbest een verplichting van de verhuurder. Soms ligt dat anders als u en de verhuurder hierover andere afspraken hebben gemaakt in de huurovereenkomst. In de huurovereenkomst van het bedrijfspand wordt vaak precies vermeld welke gebreken de verhuurder en welke gebreken u zelf moet herstellen. Wij adviseren u daarom altijd eerst de huurovereenkomst te raadplegen.

Gepubliceerd op 7 april 2016